WWF: Larm i havet betyder mindre hvalsex

Det bliver således både sværere for hvalerne at finde en partner, finde føde, og støjen kan potentielt drive hvalerne væk fra deres leveområder.- Rapporten viser, at støjniveauet stiger i alle verdenshavene. Skibstrafik, olieefterforskning og -udvinding og militærøvelser bombarderer havene med larm.

- Det er ødelæggende for hvalerne, der kommunikerer med lyd under havoverfladen, siger Eva Garde, biolog og ph.d i narhvaler hos WWF Verdensnaturfonden.

- Vi er specielt bekymrede for, hvordan støjen påvirker de områder, som tidligere var mere stille, for eksempel havene i Arktis, siger hun.

WWF’s rapport viser, at det både er muligt at skrue ned for larmen i verdenshavene og reducere den negative påvirkning, som støjen har på hvaler.

Rapporten anbefaler blandt andet:

- Øjeblikkelig handling for at reducere støjkilder

- Yderligere forskning i lyddæmpende teknologier til brug i eksempelvis olieindustrien og shippingbranchen.

- Oprettelse af no-go-zoner for industri og skibsfart i områder, der er vigtige for hvaler, særligt i specielt sårbare perioder, for eksempel når hvalerne får unger.

- Hurtig og effektiv implementering af kommende retningslinjer for at reducere støj fra shipping fra IMO, den internationale søfartsorganisation.

Der skal gøres noget nu

- Det er afgørende, at vi omgående gør noget for at reducere støjen, hvor vi kan, siger Eva Garde og tilføjer:

- Vi kan vente på bedre teknologi og mere forskning, men vi ved allerede i dag, at støj under havoverfladen er et problem og har nogle redskaber til at løse problemet.

Hør hvalerne synge og hør hvor meget olieudvinding larmer her.

Dagens Gossip