Xi har taget Dengs kappe på sig i Beijing

Ved at påtage sig ansvaret for en række omfattende reformer efter først at have udtalt sig konservativt og henholdende har Kinas nye kommunistiske leder, Xi Jinping, taget arven efter Deng Xiaoping på sig, siger iagttagere og analytikere.

- Ligesom Deng og andre ledere forsøger han at tilpasse partiet nye tider, mens han selv sidder i førersædet, siger Jean-Pierre Cabestan, der er Kina-ekspert ved Hongkongs Baptist Universitet.

Han siger, at mange mennesker skræmmes og tilbageholdes, og at mediernes frihed indskrænkes, selv om Xi forsøger at fremstå som reformvenlig.

Kommunistpartiets centralkomité har netop vedtaget vigtige reformer som ændringer af etbarnspolitikken, afskaffelse af arbejdslejre, mere urbanisering og en lang række økonomiske tiltag.

Den længe ventede reformplan afstikker landets politiske og økonomiske kurs i det næste årti.

I et dokument på 22.000 ord bliver Xi fremhævet meget tydeligt som lederen af reformerne, hvilket er usædvanligt. Det understreger, at han sætter sin egen personlige prestige på spil i forbindelse med forandringerne.

- Det er ret så overraskende. Det er en meget stærk og meget klar melding, siger Barry Naughton, som er professor ved Californiens Universitet i San Diego og ekspert i Kinas økonomi.

I en historie, som nyhedsbureauet Xinhua tirsdag bragte om beslutningsprocessen, blev Xi nævnt 21 gange, mens premierminister Li Keqiang ikke blev nævnt overhovedet.

Iagttagere siger, at Xi har gjort økonomiske reformer til en topprioritet ligesom Deng, der ledede Kina fra 1978 til 1992 og banede vej for et boom efter Mao Zedong.

Deng anses af mange for at være en økonomisk reformpolitiker, der opretholdt og endda styrkede et meget autoritært styre. Men nogle eksperter mener, at han faktisk fik omskabt det politiske system, og de ser ligheder mellem Deng og Xi.

- Det virker, som om Xi tror på, at han kan gøre det politiske system lidt mere disciplineret og skabe lidt mere masseovervågning og slå hårdt ned på korruption, siger Naughton og tilføjer:

- Det er i meget høj grad lige som Deng, fordi han også lægger meget vægt på den politiske del af det.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip