Xi: Storbritannien og Kina er afhængige af hinanden

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, fremhæver de tætte bånd mellem Kina og Storbritannien, i sin tale som han tirsdag afholder i Westminster for medlemmerne af det britiske parlament.

- Kina og Storbritannien er i stigende grad blevet afhængige af hinanden, og deler mange fælles interesser, siger præsidenten på sin første hele dag i forbindelse med statsbesøget i Storbritannien, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg er meget imponeret over styrken i forholdet mellem Kina og Storbritannien, og det dybe venskab mellem vores folk.

- Kina og Storbritanniens forhold går en lys fremtid i møde, sagde præsidenten til forsamlingen, som også premierminister David Cameron og oppositionslederen fra Labour-partiet, Jeremy Corbyn, var en del af.

Dog er det ikke alle briter, der har taget lige godt imod præsidenten.

Hundredvis af demonstranter protesterede i det centrale London mod Kinas undertrykkelse af menneskerettighederne, da Xi Jinping kørte i hestevogn til Buckingham Palace sammen med den britiske monark, dronning Elizabeth.

En mindre, men meget larmende gruppe aktivister, der var for Tibets uafhængighed, vinkede med flag og bannere på den første dag af Xi statsbesøg i Storbritannien.

Aktivisterne afbrød den megen pomp og pragt ved at vinke med tibetanske flag og rulle bannere ud med slagord som "Ned med kommunistpartiet" og "Afslut undertrykkelsen".

Xi Jinping er den første kinesiske præsident, der besøger Storbritannien i over et årti. Premierminister David Cameron har sagt, at besøget er meget vigtigt for de britisk-kinesiske relationer, som "er i en særdeles god tilstand".

Britiske regeringskilder siger, at der under Xis besøg vil blive indgået handels- og investeringsaftaler for omkring 20 milliarder pund (omkring 200 milliarder kroner).

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip