Yahya Hassan klager over PET - vil beskyttes af livvagter

Skrevet af admin

11/04/2016

Dagens topnyheder

Ifølge sin egen forklaring er Yahya Hassan blevet overfaldet med knive og sabler, og hans mors lejlighed er angiveligt forsøgt brændt af.

Alligevel skal han have fået afslag på livvagter. Det får mandag den aarhusianske digter til at klage til Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at nogen i det her land er mere udsat end Yahya Hassan, siger hans advokat, Claus Bonnez.

- Det er vores opfattelse, at det kan ligne forsømmelighed fra PET's side, at han ikke har fået livvagter. De har jo ikke kun pligt til at opklare forbrydelser, men også til at forebygge at de overhovedet sker, siger advokaten.

Yahya Hassan sidder i øjeblikket varetægtsfængslet for grov vold og ulovlig våbenbesiddelse. I sidste uge meddelte han, at han er gået i sultestrejke i protest over den behandling, han har fået, siden han blev anholdt den 20. marts.

Dagen efter sin anholdelse skulle han have været opereret i sit håndled. Han påstår at have store smerter, og han har tidligere klaget til Den Uafhængige Politiklagemyndighed over, at han ikke er blevet opereret.

Digteren med palæstinensisk baggrund udgav tilbage i oktober 2013 digtsamlingen "Yahya Hassan", hvori han kritiserer sine forældres generation af indvandrere.

Efter udgivelsen blev han overfaldet og modtog dødstrusler. Det førte til, at han blev mandsopdækket af livvagter. Men da digteren sidste forår stillede op for Nationalpartiet, valgte han at frasige sig beskyttelsen. Den beslutning har han altså fortrudt.

- Han er en ung mand, der ville prøve at leve ligesom alle andre unge mænd. Men han blev så udsat for så mange trusler, at han bad om at få dem igen. Men PET har ikke længere villet hjælpe ham, siger Claus Bonnez.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra PET, som dog afviser at udtale sig om eventuelle klagesager.

/ritzau/