Yderfløje revser regeringens holdning til bådflygtninge

Skrevet af admin

23/04/2015

Mest læste i dag

Den danske regering har størstedelen af Folketinget i ryggen, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) senere torsdag drager til EU-topmøde i Bruxelles for at diskutere den europæiske indsats for at dæmme op for flere bådkatastrofer med flygtninge i Middelhavet.

Men på Folketingets yderfløje - hos Enhedslisten og Dansk Folkeparti - er der kritik af regeringens melding om, at man fra dansk side er parat til at styrke indsatsen i den såkaldte "Triton-operation", der patruljerer Europas grænser i Middelhavet.

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, kalder den linje kynisk. Partiet vil have redningsbåde længere ud i Middelhavet, end Triton-operationen lægger op til.

- Man kører videre med en forfejlet politik. Man støtter Triton-operationen, som ikke fokuserer på redning, og dermed kan vi ikke undgå lignende katastrofer i fremtiden.

- Jeg synes, at det er en dybt kynisk strategi. Danmark burde gå efter at få redningsindsatsen forbedret, men det er desværre ikke statsministerens holdning, siger han.

Hos Dansk Folkeparti er der heller ikke opbakning til regeringens tilsagn om, at man vil øge støtten til Triton-programmet. Men det er af en lidt anden grund, end Enhedslisten fremfører:

- Vi kan ikke bakke op om det grundlag, der ligger nu. Selvom der da kan være fornuftige ting i det, så er det mere af det, som, vi ved, ikke virker, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

- Man fastholder et asylsystem, der gør, at det er attraktivt at komme til Europa, og så længe man gør det, så vil folk tage chancen, og dermed risikerer vi også, at folk vil omkomme i Middelhavet, siger han.

Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, understreger, at partiet har givet regeringen sin støtte på torsdagens møde i Udenrigspolitisk Nævn.

- Det her er ikke et problem, som forsvinder hverken på kort eller mellemlangt sigt. Det bliver ikke løst, uanset hvad vi gør, siger han.

- Det er en grundlæggende ubalance, som også vil eksistere i fremtiden, men lige nu og her handler det om at redde så mange mennesker fra druknedøden som overhovedet muligt.

/ritzau/