Yellen som centralbankchef vil glæde Wall Street

Faktisk er hun en af de varmeste fortalere for stimulus-pakker, der kan skabe arbejdspladser, og for de tilbagekøbsprogrammer, som har understøttet økonomien under Bernanke - og det vil glæde Demokraterne såvel som de finansielle markeder. Og siden 2010 har hun siddet som næstformand ved siden af Bernanke i Feds bestyrelse.

»Med nomineringen af Janet Yellen har præsident Obama leveret rødt kød til de demokratiske kernevælgere og glædet Wall Street med udsigten til en endnu længere periode med en ekstremt lempelig pengepolitik,« skriver Ulrik Bie, men understreger, at netop disse faktorer kan gøre det besværligt at få hende gennem godkendelsesproceduren.

Lokkemaden kan være de ledige poster i Fed, som skal besættes inden for det næste halve år.

»Det kan godt være, at præsident Obama ikke vil forhandle med republikanerne om finanspolitikken, men hvis han vil have Yellen godkendt som formand, er der ingen vej udenom. Det kan for eksempel betyde, at republikanerne får lov til at udpege 1-2 direktionsmedlemmer,« skriver Ulrik Bie.

Godkendelsesprocessen bliver dog besværliggjort af den politiske hårdknude om finanslov og gældsloft som for øjeblikket har lukket ned for det offentlige USA.

»Formandsposten i den amerikanske centralbank burde være hævet over dagligt politisk fnidder. Men det er i høj grad præsidentens håndtering af processen i de seneste måneder, der har gjort Yellen til en varm politisk kartoffel,« skriver Ulrik Bie.

For et par uger siden trak den tidligere favorit til posten Larry Summers sig, da han - trods sin fortid som finansminister og økonomisk rådgiver for Obama - måtte indse, at han ikke ville kunne komme helskindet gennem senatets bankkomité, som skal godkende den nye centralbankchef.

Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Nordea, vurderer derimod, at Janet Yellen vil kunne sætte sig for bordenden i Fed som planlagt den 1. februar.

»Janet Yellen står betydeligt stærkere end Larry Summers gjorde. Hans kandidatur døde efter det blev klart, at han aldrig ville opnå godkendelse blandt demokraterne i senatets bankkomite. Her har Yellen helt andre gode chancer for at få senatets godkendelse. Demokraterne har flertal på 2 stemmer i senatets bankkomite og flertal på 54 vs. 46 i senatet og med de udtalelser, der indtil videre er kommet fra de demokratiske senatsmedlemmer tyder det på, at Yellen bliver den næste centralbankchef i USA,« skriver Henrik Drusebjerg.

Dagens Gossip