Yellen som Fed-chef bedst for dansk økonomi

Når Ben Bernanke - efter forventningen - går af som styrmand hos den amerikanske centralbank Federal Reserve ved udgangen af året, er det en kvinde, der overtager roret.

Sådan lyder vurderingen hos flertallet af de bankøkonomer og strateger, Berlingske Business har spurgt i en lille rundspørge. Otte ud af ni svarer, at deres umiddelbare favorit til posten er Feds nuværende næstformand Janet Yellen.

Der lader til at være bred enighed om, at insideren Yellen vil være det sikre valg, fordi hun er garant for fortsættelsen af Ben Bernankes linje med lempelig pengepolitik. Det er blandt andet vurderingen hos Nordeas chefanalytiker Johnny Bo Jakobsen.

»Yellen kender Fed ud og ind og har meget stor troværdighed. Med Yellen som Fed-chef vil det i høj grad være business-as-usual, og det indebærer relativt lille usikkerhed om de pengepolitiske udsigter på kortere sigt,« skriver han i en mailkommentar til Berlingske Business.

»Yellen har finansmarkedernes tillid«

Og spådomskuglen viser stort set det samme billede hos cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm, der også peger på Yellen som klar favorit.

»Fordi hun er Fed's nuværende nr. to, og fordi hun har opbakning i det demokratiske bagland. Hertil kommer, at hun har det finansielle markeds tillid,« siger han og fortsætter:

»Det kan heller ikke afvises, at der kan gå lidt »kvindelighed« i den,« skriver Jens Nyholm.

Også de fleste internationale medier peger på, at Janet Yellen bliver den første kvindelige centralbankschef, og hendes chancer blev kun større, da Obamas personlige favorit til posten, Lawrence Summers trak sig fra ræset i søndags.

Den beslutning traf han, da det stod klart, at han ikke havde tilstrækkelig politisk opbakning fra demokraternes egen lejr.

Dark horses kan stadig forstyrre

Men Janet Yellen kan nå at snuble på vej til taburetten. Et par af økonomerne i Berlingske Business rundspørge peger på, at der er stadig er et par dark horses til valget, der kan overhale den nuværende næstkommanderende.

Hos Saxobank peger investeringsdirektør Teis Knuthsen på andre muligheder som de tidligere Fed-medlemmer Donald Kohn og Robert Ferguson, tidligere finansminister Timothy Geithner og Stanley Fischer, der er amerikansk statsborger, men tidligere har været centralbankschef i Israel.

Teis Knuthsen har dog stadig Janet Yellen som favorit.

»Hun er åbenlyst kvalificeret, men politik er jo politik. Og det er muligt, at Obama ikke vil ses som værende trukket til at vælge Yellen uden alternativer,« siger han.

Også Sydbanks cheføkonom Jacob Graven og Handelsbankens Jes Asmussen peger på, at en tredje kandidat er en mulighed. Mens chefanalytiker i Nykredit, Ulrik Bie er den eneste, der går planken ud og peger på en anden end Yellen som favorit.

»Jeg ser helst, at Bernanke fortsætter - han har et godt tag på de meget forskellige medlemmer. Blandt de nævnte kandidater, tror jeg, at Geithner (tidligere finansminister) vil være bedre til at få skabt konsensus end Yellen,« siger han.

Valg har betydning for dansk økonomi

Men spørgsmålet er, om det har nogen betydning for dansk økonomi, om det er Yellen, Geithner, Bernanke eller en helt tredje, der sidder i bordenden hos Den Amerikanske Centralbank. Her er konklusionen i Berlingskes rundspørge overvejende et ja.

Hos Danske Bank vurderer chefanalytiker Allan Von Mehren, at Yellen er ét af de mest »due-agtige« medlemmer hos Fed, og derfor vil hun - ligesom Bernanke - være garant for en meget blød linje i pengepolitikken.

»Jeg skønner, at det vil være positivt for dansk økonomi, da det vil give en mere stabil udvikling for USA i mine øjne. Det vil have positiv afsmitning til verdensøkonomien og dansk økonomi,« siger han.

Duen Yellen er bedst for os

I amerikansk økonomisk politik bliver fortalere for en stram økonomisk linje betegnet som »høge«, mens de der går ind for en lempelig pengepolitik bliver kaldt for »duer« - nuværende Fed-chef Ben Bernanke anses som værende i den sidste kategori

I Handelsbanken læser cheføkonom, Jes Asmussen tilsyneladende samme type fuglebøger som sin kollega i Danske Bank.

»Valget af Fed-præsident vil naturligvis have betydning for dansk økonomi - især igennem rente og valutakursudvikling,« skriver han og fortsætter:

»En for høge-agtig kandidat kunne medføre større og hurtigere rentestigninger, så umiddelbart ville jeg vurdere, at en person, der følger i Bernankes fodspor, som Yellen formentlig vil gøre, vil være det bedste for dansk økonomi pt.«

Dagens Gossip