Yemen afviser Irans fredsplan: Kalder den politisk træk

Skrevet af admin

19/04/2015

Dagens topnyheder

En firepunktsplan fra Iran, der havde fred i Yemen som mål, er lørdag blevet afvist af den yemenitiske regering.

Irans plan er tidligere blevet afleveret til FN og opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile i Yemen og en afslutning på alle udenlandske styrkers militære angreb.

Derudover lægger Iran op til øget humanitær bistand og en genoptagelse af "en bred, national dialog", så der kan "etableres en samlingsregering."

Men udspillet er altså ikke faldet i god jord.

- Vi afviser det iranske initiativ, siger Rajeh Basi, talsmand for regeringen i Yemen.

- Målet med planen er udelukkende at foretage en politisk manøvre, tilføjer han i telefonen fra Qatars hovedstad, Doha.

Konflikten i Yemen bunder i lokale rivaliseringer mellem grupper, der ønsker magten i det uroplagede land. Blodsudgydelserne er dog også blevet fremstillet som en indirekte krig mellem sunnimuslimske Saudi-Arabien og shiamuslimer i Iran.

Saudi-Arabien og en række arabiske koalitionspartnere har udført bombeangreb i Yemen mod oprørere i Houthi-militsen, der støttes af det iranske styre.

Luftangrebene har stået på i tre uger og har slået den ellers fremadstormende milits tilbage. Bomberne har ifølge Saudi-Arabien til formål at få houthierne til forhandlingsbordet med Yemens eksilregering.

Yemens regering og Saudi-Arabien har beskyldt Iran for at blande sig i de yemenitiske anliggender i et forsøg på at få yderligere magt i regionen.

Den anklage afviser Iran dog, ligesom at landet nægter at have støttet Houthi-oprørerne militært.

Både vestlige og arabiske diplomater i FN har vist forsvindende lille interesse i firepunkts-fredsplanen fra Iran, fordi Iran ikke anses som en neutral mægler i konflikten.

Ifølge FN er cirka 150.000 mennesker blevet drevet på flugt på grund af bomberne fra den arabiske koalition. Flere end 750 mennesker meldes dræbt de seneste uger.

/ritzau/Reuters