Yemens eksilregering erklærer havneby befriet

Houthi-oprørere er presset ud af den sydlige havneby Aden, som nu er fuldt kontrolleret af en milits, der bakkes op af den saudiskledede koalition. Det oplyser vicepræsidenten i den yemenitiske regering, der befinder sig i eksil i Saudi-Arabien.

Indbyggere og lokale militser i havnebyen siger, at der i mindre omfang stadig er kampe i Tawahi-distriktet i den vestlige del af byen, hvor Houthi-bevægelsen stadig forsøger at holde sig fast.

- Vi lykønsker indbyggerne i Aden og i Yemen i helhed for det, der er opnået i de seneste to dage. Regeringen erklærer Aden-provinsen befriet, skriver vicepræsident Khaled Bahah på sin officielle Facebook-side.

Han tilføjer, at regeringen nu vil arbejde for at genoprette en normal tilværelse for indbyggerne i Aden, som er raseret af de seneste tre måneders kampe, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Ali al-Ahmedi, der er talsmand for en af de lokale militser i Aden, siger til nyhedsbureauet Reuters, at mange Houthi-oprørere har overgivet sig.

Aden har været centrum for voldsomme kampe, siden Houthi-bevægelsen indtog byen i marts. På det tidspunkt havde Yemens regering søgt tilflugt i Aden, men den flygtede til Saudi-Arabien, da houthierne rykkede ind.

Præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi sagde i en udtalelse på tv torsdag aften, at "Aden er nøglen til Yemens frelse".

- Fra Aden vil vi genvinde kontrol over hele Yemen, sagde den eksilerede præsident.

Den shiamuslimske Houthi-bevægelse indtog hovedstaden, Sanaa, i september sidste år. Derpå bevægede oprørerne sig videre ud i det sydlige og østlige Yemen i det, de selv betegner som en revolution mod en korrupt regering og militante sunnigrupper.

En saudiskledet koalition har i mere end tre måneder bombet houthierne fra luften.

Krigen har kostet mindst 3500 mennesker livet.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip