Yngre og lidt ældre kvinder er næsten lige frugtbare

Undersøgelsen bygger på interview med 2.820 danske kvinder i alderen 20 fra 40 år. Fælles for dem var, at de inden for tre måneder, før de sagde ja til at deltage i undersøgelsen, havde besluttet sig for at få børn.

Kvinderne blev fulgt i 12 måneder, og i denne periode opdagede forskerne ifølge Politiken, at graviditetsraten var næsten lige så høj blandt undersøgelsens ældste deltagere, der var mellem 35 og 40 år, som blandt de yngste, der var mellem 20 og 24 år.

72 procent af de 208 kvinder i den ældste gruppe blev således gravide, mens den tilsvarende procentsats var 78 blandt de 466 yngste deltagere.

Forskerne kunne samtidig konstatere, at den mest frugtbare gruppe var de 30 til 34-årige deltagere, hvor 87 procent af gruppens 791 kvinder blev gravide i perioden.

»Det måske mest iøjnefaldende var, at det ser ud til, at fertiliteten ikke falder før sidst i 30erne. Jeg troede, det var mere udtalt fra 30-års alderen. Det er bestemt positivt,« siger seniorforsker Ellen Margrethe Mikkelsen fra Aarhus Universitet, der er medforfatter til undersøgelsen.

Hun vurderer, at danske læger og sygeplejersker til tider tegner et lidt for sort billede, når de orienterer om potentielle problemer ved graviditeter blandt ældre mødre:

»Der er ingen tvivl om, at alder er den væsentligste negative faktor i forhold til problemer med at blive gravid. Men det aspekt kan godt blive overgjort lidt – muligvis fordi der både i forbindelse med svangerskabet og fødslen kan være andre komplikationer knyttet til at blive gravid i en sen alder. Og når man som sundhedspersonale er bekendt med alle de fakta, kommer man måske til at tegne et lidt for dystert samlet billede,« siger hun til Politiken.

Medforfatter til den nye dansk-amerikanske undersøgelse, professor Kenneth Rothman fra Boston University School of Public Health, maner til besindighed: »for der er altså ingen tvivl om, at fertiliteten falder med alderen,« selv om budskabet om vanskeligheder med at blive gravid, når man nærmer sig de 40 år, måske er blevet overdrevet, siger han til Politiken.

Kombinationen af to aldrende partnere betyder ifølge undersøgelsen iøjnefaldende meget. Et par, hvor begge parter er mellem 35 og 40 år, har for eksempel 50 procent mindre chance for at blive gravid end et par, hvor begge parter er mellem 20 og 24 år, viser undersøgelsen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip