Zenia Stampe: Socialpolitikken har manglet løsninger

Ifølge Zenia Stampe (R), der lørdag i forbindelse med de Radikales landsmøde i Nyborg er blevet ny socialordfører for partiet, er der behov for et fornyet fokus på udsatte borgere.

»Jeg glæder mig til at gøre socialpolitikken til det centrale punkt for regeringen de næste par år, for der er ingen tvivl om, at de første to år stod meget i reformernes tegn. Men reformerne har vi jo gennemført for netop at tage fat på de helt store socialpolitiske udfordringer,« siger Zenia Stampe.

Regeringen har i den forgange uge præsenteret sine sociale 2020-mål, hvor man sætter en række konkrete mål på det socialpolitiske område. Mål, der alle skal indfries i løbet af de kommende syv år.

De Radikales nye socialordfører er - ligesom regeringen - parat til at lade sig måle på, hvorvidt man lever op til de målsætninger, og hun mener, at målene i sig selv er et vigtigt skridt.

»Det, at vi opstiller mål, og gerne vil måles på, om vi opnår dem, er ambitiøst, for jeg tror, det har været kendetegnende for socialområdet, og det gælder for alle de politiske partier, at man konstant lægger mærke til de store udfordringer, men man er også temmelig magtesløs. Der har ikke været de gode løsninger endnu,« siger hun.

Spørgsmål: I forbindelse med ordførerrokaden skal du afgive dit ordførerskab på udlændingeområdet. Hvordan har du det med det?

»Jeg skulle afgive noget, for jeg skulle vælge mellem forsvar og udlænding. Det var et svært valg. Det var vigtigt for mig at beholde noget på det internationale område. Hele debatten om hvilken rolle Danmark skal spille ude i verden. Den er blevet rigtig vigtig for mig. Og jeg synes, at jeg har noget at bidrage med i den debat, og derfor måtte jeg overlade udlændingeområdet til andre,« siger Zenia Stampe.

Spørgsmål: Udlændingeområdet er jo et område, hvor I åbent erkender, at I har andre ønsker, eksempelvis 24 års reglen. Det er vel et hårdt område at sidde på som radikal?

»Ja, det er et hårdt område, og et område, hvor man skal tænke meget over balancerne. Det har jeg gjort meget det sidste år,« siger Zenia Stampe og uddyber:

»Før regeringen kan mange nok huske, at jeg stod meget for den rene radikale vare, og da har jeg også ændret min tilgang, fordi vi er i regering, og vi er ansvarlige for også at holde balancen. Det har jeg været meget opsat af at finde den balance og være i den selv, men det er svært, og derfor tror jeg også, at jeg på socialområdet kan slippe mig selv lidt mere fri end på udlændingeområdet,« siger hun.

Hun understreger dog, at hun ikke er blevet bedt om at lægge bånd på sig selv som udlændingeordfører.

»Det skal ikke lyde som om, at jeg ikke måtte give den gas på udlændingeområdet, men vi skulle holde en balance. Men jeg er helt sikkert en, der trives bedst med at blive sendt i felten for at kæmpe kampe, hvorimod det med at stå på mål for balancen, det føler jeg ikke er dér, hvor jeg kan give det største bidrag,« siger hun.

Dagens Gossip