Zenia Stampe: - Spejderledere får da heller ikke løn

Egnede kandidater skal skrive en ansøgning og til samtale, og skal arbejde mindst 15 timer om ugen med fast arbejdsplads på Christiansborg.

Fagforbundet Djøf vurderer, at Zenia Stampe er gået over stregen for, hvad man normalt bør betale løn for.

»Det er helt almindelige administrative opgaver, man normalt ville ansætte folk til med løn,« siger rådgivningschef i Djøf, Mette Knudsen til bt.dk.

Hun peger på, at det er helt i orden at lave frivilligt arbejde, da det kan give nogle gode karrieremuligheder, men at der er flere af opgaverne, man normalt ville betale en studentermedhjælp eller en sekretær for.

Det drejer sig om at: »Tygge materiale igennem, gennemgå mails, arrangere og referere fra møder, og researche«, som Zenia Stampe beskriver i opslaget.

Den radikale politiker kan ikke se noget galt i, at hun søger efter en frivillig medarbejder.

»Politisk arbejde er jo per definition frivilligt med mindre, man er folkevalgt. Jeg har selv arbejdet i 15 år som ulønnet frivillig, før jeg blev folkevalgt,« siger hun til bt.dk.

Spørgsmål: Men det her ligner jo et decideret jobopslag, hvor du søger efter en ’medarbejder', der får et minimum timetal om ugen og skal skrive en ansøgning. Kan det kaldes frivilligt arbejde?

»Det er jo en, der arbejder sammen MED mig og ikke under mig, og vedkommende kan jo gå ud af døren, når hun eller hun vil. Det, der er attraktivt ved det her, er, at folk får lov til at gøre en forskel, og det synes jeg, er et godt tilbud. En spejderleder eller en håndboldtræner får da heller ikke løn,« siger hun.

Mette Knudsen fra Djøf vurderer, at opslaget især er problematisk, fordi der står minimum 15 timer om ugen. For det kan godt være, at det ender med mange flere timer. Vedkommende kan holde op, når han eller hun ikke har lyst til at udføre det frivillige arbejde længere, men det er meget svært at give udtryk for.

»Det kan ende med at få et endnu større omfang, og det kan gribe om sig og ende med fotokopiering og den slags opgaver. Og når man gerne vil have nogle gode karrieremuligheder og måske håber på at få et job, fordi man har fået foden inden for, er det meget svært at sige nej,« siger hun.

Socialdemokraterne fik for nylig kritik, fordi de havde slået ti praktikstillinger op uden løn, men de forsvarede sig med, at de studerende kunne få merit for deres praktikophold. Men det får man ikke hos Zenia Stampe.

»Vi kan ikke anbefale at arbejde ulønnet, med mindre det er i form af et meritgivende praktikforløb, hvor man stadig kan få SU, så er det et led i ens uddannelse. Så synes vi godt, det kan give mening. Men i det her tilfælde burde hun ansætte en studentermedhjælp,« siger Mette Knudsen.

Zenia Stampe forsvarer jobopslaget med, at det gør det mere attraktivt for den frivillige medarbejder, at det virker mere formelt, end hvis hun bare engagerede en fra hendes eget netværk.

»Grunden til, jeg vælger at slå det op, er, at det gør det mere attraktivt for den frivillige som føler sig stolt og kan vise et stykke arbejde til deres netværk og omgangskreds,« slutter hun.

Normalt deler to folketingsmedlemmer én sekretær. Det enkelte medlem kan ikke have en studentermedhjælp ansat. De er ansat i den radikale folketingsgruppe og ikke personligt for enkelte medlemmer af Folketinget.

Dagens Gossip