»Zenia Stampes kritik savner realisme«

Han kalder dog samtidig den radikale forsvarsordførers kritik for banal, fordi hun peger på, at man i stedet for at forsøge at bekæmpe hele Taleban burde have fokuseret på at nedkæmpe al-Qaedas træningslejre og så forlade landet.

»Stampes kritik er en anelse banal og den mangler realisme. Tilbage i 2001 var Taleban og al-Qaeda stort set gift med hinanden. Det var ikke muligt at få Taleban til at overrække al-Qaeda på et sølvfad. På det tidspunkt var der ikke andre muligheder end at fjerne Taleban-regimet, hvis man også ville have bugt med al-Qaeda,« fastslår Christian Bayer Tygesen.

»Når man først havde fjernet Taleban-regimet, stod man med et Afghanistan, hvor man havde ansvaret, der var ingen politisk orden, den skulle etableres på ny. Det internationale samfund kunne ikke bakke op om en diktaturløsning, derfor var man nødt til at indføre en form for demokratisk model. Det er klart, at det tager tid, og det var svært. Men jeg kan ikke se nogen alternativer,« siger han.

Zenia Stampe kalder det illusorisk at tro, at det internationale samfund og deres soldater kunne omdanne et ekstremistisk samfund til et demokrati. Man burde i stedet have satset på at uddanne afghanere til selv at varetage sikkerheden, mener hun. Det var bare ikke muligt i begyndelsen af forrige årti, vurderer Christian Bayer Tygesen.

»Det er helt korrekt, at man skulle have satset mere på i en tidligere fase at træne afghanske sikkerhedsstyrker, problemet er bare, at det kan man ikke bare gøre på et, to eller tre år. Derfor er der nødt til at være nogen, som i mellemtiden kan opretholde presset på Taleban for at sikre, at Afghanistan ikke falder tilbage i kaos. Der var nødt til at være en stabiliserende og økonomisk indsats. Jeg kan ikke se de store alternativer, som Zenia Stampe efterspørger,« siger han.

Christian Bayer Tygesen hilser dog samtidig den debat, som Zenia Stampe rejser, velkommen. Den kan føre til vigtige konklusioner for fremtidens missioner, påpeger han.

»Jeg synes, det er helt rigtigt, at man starter en debat om, hvad vi har gjort forkert, og hvad vi kan lære af det her«.

»Uanset om de danske soldater kan være uenig i kritikken eller ej, så tjener det danske soldater at man har en åbenhjertig diskussion af, hvad danske interesser er og hvordan man skal håndtere lignende situationer fremover. Det kan skabe en klarere dansk strategi fremover,« siger forskeren.

Dagens Gossip