Zika-frygt får Røde Kors til at bede donorer holde på blod

Skrevet af admin

03/02/2016

Dagens topnyheder

Amerikanske bloddonorer bliver nu bedt om at vente fire uger med at få tappet blod, hvis de har besøgt et område, hvor der er konstateret zikavirus.

Det oplyser amerikansk Røde Kors, der driver en række blodbanker over hele USA.

Røde Kors understreger dog samtidig, at risikoen for at overføre virusset gennem en bloddonation er "ekstremt" lav i USA.

Opfordringen til at vente med at lade sig tappe for blod gælder for donorer, der har besøgt Mexico, Caribien eller Mellem- og Sydamerika inden for de seneste fire uger.

Den myggebårne zikavirus mistænkes for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt microcephali, og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte.

Derfor skal særligt gravide tage sig i agt for virusset, der spredes med myggearten aedes.

Meldingen fra Røde Kors kommer, efter at sundhedsmyndigheder i delstaten Texas tirsdag oplyste om det første kendte tilfælde i år, hvor en person har smittet en anden med zikavirus i USA.

Virusset er formentlig blevet overført seksuelt og ikke via en myg, siger myndighederne.

- Patienten er smittet med virusset efter seksuel kontakt med en smittet, som var vendt hjem fra et land, hvor zikavirus florerer, hedder det i en meddelelse fra myndighederne i Dallas.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, erklærede mandag zikaepidemien for en global trussel.

Natten til onsdag dansk tid er det første tilfælde af zikavirus også blevet konstateret hos en person i Chile, oplyser myndighederne ifølge Reuters.

Også to personer i Irland er blevet konstateret smittet. De har tidligere rejst i zikaramte lande.

/ritzau/Reuters