Zumas tale til nationen præget af kaos

Skrevet af admin

12/02/2015

Dagens topnyheder

Sydafrikanske sikkerhedsstyrker smed torsdag politikere fra det venstreorienterede Economic Freedom Fighters (EEF) ud af parlamentet, efter de havde afbrudt præsident Jacob Zuma under hans årlige tale om nationens tilstand.

Det fik medlemmer af oppositionen til at udvandre i protest over, at det mindre venstrefløjsparti var blevet smidt ud, skriver flere medier. Oppositionen kræver klarhed for, om det var politiet eller parlamentets egne vagter, der smed EEF-medlemmerne ud.

- I kan ikke sende politiet ind i parlamentet, sagde den parlamentariske leder af Demokratisk Alliance, Mmusi Maimane, da han sammen med sit parti forlod salen.

EEF's medlemmer havde afbrudt Zuma med kritiske spørgsmål om korruptionsanklager mod ham.

Zuma beskyldes for at have brugt et beløb svarende til omkring 150 millioner kroner på at sætte sit hjem i stand.

EEF's partiformand, den populistiske Julius Malema, havde på forhånd sagt, at han ikke ville lade Zuma holde sin tale, før præsidenten havde svaret på, om han vil refundere nogle af de penge, han har brugt på såkaldte "sikkerhedstiltag" i sit hjem, herunder en swimmingpool og et amfiteater.

Sydafrikas ombudsmand har krævet, at Zuma tilbagebetaler nogle af pengene, men det nægter præsidenten.

Demokratisk Alliances partiformand, Helen Zille, sagde tidligere på dagen, at partiet vil hive Zuma i retten for at tvinge ham til at betale. Partiet agter ligeledes at rejse sag mod ham for en lang række andre korruptionsanklager, sagde Zille.

Efter EEF var smidt ud og Demokratisk Alliance fulgt efter, fortsatte Zuma sin tale til en halvtom parlamentssal og til millioner af tv-seere, der netop havde fulgt optrinnet.

/ritzau/