Denne lækre æblesmør kan du spise morgen, middag og aften

Skrevet af Anna Husted Lægaard

11/11/2016
Foto: Sabine Murati
Foto: Sabine Murati
Genialt til julebordet.

Mest læste i dag

Æblesmør har intet med smør at gøre, men er et lækkert smørepålæg lavet på æbler. Det smager

fremragende på en skive brød, til ost, på grød, yoghurt og skyr, det kan bruges i bagværk og

desserter, spises med en klat flødeskum eller cremefraiche, endda nydes til fx and og vildt –

mulighederne er mange! Har du ikke en slow cooker, kan æblesmørret også laves i en Römertopf

i ovnen. Stil ovnen på 100C og følg ellers tidsanvisningerne i opskriften.

Hvis du har lyst til en mere krydret version, kan du tilføje 1-3 spsk. Pumpkin Pie Spice (link) fra

starten af tilberedningen.

 

Til ca. 1 L æblesmør

2½ kg æbler

2½ dl ahornsirup

8 tomme vanillebælge (brug kornene til noget andet) eller anvend korn og bælg af 3-4

vanillestænger

Saften af ½ citron

Foto: Sabine Murati

Skræl æblerne, skær dem i kvarte og fjern stilk og kernehus.

Del hvert æble i otte både.

Kombiner æbler, ahornsirup, vanillebælge og citronsaft i en slow cooker.

Foto: Sabine Murati

Rør ingredienserne sammen og stil slow cookeren på LOW i 12-14 timer. Rør rundt et par gange undervejs – særligt hen mod slutningen af tilberedningstiden.

Foto: Sabine Murati

Pil vanillebælgene op af æblemosen og blend den sammen med en stavblender.

Foto: Sabine Murati

Lad æblesmørret tilberedes videre i slow cookeren i endnu 4-6 timer. Rør rundt en gang i timen.

Æblesmørret er færdigt, når det har en tykkere og mere smørbar konsistens.

Foto: Sabine Murati

Opbevar æblesmørret på skoldede glas på køl, hvor holdbarheden vil være 1-2 uger.

Æblesmørret kan også fryses ned i mindre portioner for længere holdbarhed.

Foto: Sabine Murati

Sabine Murati er uddannet naturopath i biologisk medicin fra Institut for Biologisk Medicin. Hun er bosat i Canada og blogger om stenalderkost og sundhed på www.mypaleopantry.com.