I samarbejde med madsiden GastroFun.dk, Danmarks nye forum og medie med fokus på mad, har vi denne opskrift på 2 stk. flotte hjemmebagte rugbrød.
Surdej:
Foreberedelsestid: 48 minutter
Tilberedelsestid: 1 time, 15 minutter
Tid i alt: 2 timer, 3 minutter
Ingredienser:
3 dl kærnemælk
200 g rugmel
1,5 tsk groft salt
Vejledning:
Bland kærnemælk, rugmel og salt sammen i en skål. Lad det stå overdækket med alufolie ved stuetemperatur i 3dage.
Herefter er surdejen klar til brug.
Rugbrød:
Foreberedelsestid: 46 timer, 40 minutter
Tilberedelsestid: 1 time, 15 minutter
Tid i alt: 47 timer, 55 minutter
Vejledning
1. dag:
Ingredienser:
300 g surdej
9 dl lunkent vand
2 spsk groft salt
200 g hvedemel
375 g groft rugmel
375 g knækkede rugkerner
Opløs surdejen med vandet og derefter salt - gerne i røremaskine.
Tilføj hvedemel, rugmel og rugkerner og rør det godt sammen.
Dæk det til med et viskestykke ved stuetempereatur til dagen efter.
2. dag:
Ingredienser:
1 ds hvidtøl
1 spsk honning
400 g knækkede rugkerner
200 g hørfrrø
100 g solsikkefrø
100 g sesamfrø
Tilføj hvidtøllen og lad det trænge godt ned i dejen. Derefter tilføjes honning, rugkerner, hørfrø, solsikkefrø og sesamfrø.
Rør det godt sammen og tag 300 gram til side og put det i køleskabet til næste gang du bager. Det kan holde sig ca. 4 uger og skal ikke fodres.
Fordel resten af dejen i 2 lige store brødforme (med bagepapir så de ikke brænder på) og stil det til hævning i et par timer ved stuetemperatur. Sørg for igen at have et viskestykke over.
Derefter glat overfladen og put det i en kold ovn du tænder på 200 grader varmluft og giver det 1 time og 15 min.
Brødet tages ud og lægges på en rist til afkølning. Når det er kølet af, fugtes 2 viskestykker som brødet pakkes ind i. Vi plejer at lade det stå natten over hvorefter de pakkes i poser og det ene brød ryger i fryseren.
Gastrofun.dk har fokus på madlavning med teknikkerne sous vide, dry-aging (modning af kød), molekylær gastronomi samt bagning/desserter.