Alex Ahrendtsen: Tyrkisk luksushotel på skatteborgernes regning var helt efter bogen

Skrevet af Lars Bjørknæs

16/12/2015

Mest læste i dag

- Legacy Ottoman Hotel tilbyder den fineste smag af tyrkisk og international madkunst med en fantastisk udsigt over Bosporusstrædet.

Sådan lyder det på hjemmesiden for hotellet, der med sin centrale placering i Istanbul på mange måder kan sammenlignes med D'Angleterre i København.

Blandt gæsterne i 2011 var en større delegation fynske vandværksfolk fra VandCenter Syd, som var på studietur i Tyrkiet.

Dagens.dk har tidligere beskrevet, hvordan 18 bestyrelsesmedlemmer og ansatte for selvsamme VandCenter Syd tog på studietur i starten af 2015 til Borneo og Singapore – også på skatteborgernes regning.

10.000 kroner per person var 'ikke et problem'
Delegationen til Istanbul bestod af 16 deltagere, hvilket inkluderede fremtrædende lokalpolitikere så som Veronica Hansen (SF) og Thorkild K. Maarbjerg (B).

Dagens.dk har fået aktindsigt i regningerne fra turen, som sammenlagt løb op i 175.230,80 kroner – altså en pris på 10.951 kroner per person for de fem dage, delegationen var afsted.

Et andet bestyrelsesmedlem på den oprindelige deltagerliste var Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, som overfor Dagens.dk afviser, at de store rejseomkostninger udgør et problem:

- Tyrkiet var interessant, fordi det er et mellemindkomst land. Det vil gerne bruge vestlig teknologi, hvorfor et samarbejde var oplagt. Samtidig har vandværket en række aktiviteter i andre lande, således at der i forvejen blev solgt ydelser til andre lande.

Læs også: Havnebestyrelse klædt på fra top til tå: Brugte skattekroner på at gå i 'Mr. Herrehus'

For Alex Ahrendtsen var rejsen til Tyrkiet vigtig, for at bestyrelsesmedlemmerne kunne følge med i VandCenter Syds optræden på den internationale scene:

- Bestyrelsens opgave er det overordnede ansvar, hvorfor det giver god mening at deltage i rejser til eksempelvis Tyrkiet, inden der indgås eventuelle samarbejdsaftaler, uddyber han.

Advokat: Målet helliger ikke midlet
Ifølge advokat David Frølich, Lund Elmer & Sandager, der alene udtaler sig generelt, skal offentligt ejede selskaber være meget påpasselige med rejse- og repræsentationskontoen:

- Selv om en kommune har lagt drift ud i anparts- og aktieselskaber, er det ikke en genvej til et stort forbrug. De generelle kommunale regler skal overholdes, herunder at forbrug skal holdes på et fornuftigt niveau.

David Frølich, der tidligere har rådgivet i sager om kommunale selskabers økonomi, fastslår samtidig, at dette ofte kommer som en overraskelse for mange kommunalt ejede selskaber:

- En sund økonomi betyder ikke, at et kommunalt selskab kan bruge overskuddet ligesom et privat. Det er i realiteten ikke selskabets penge, men skatteydernes.

Læs også: Kommunale havnemedarbejdere fester på skatteborgernes regning

Læs også: Kommune ansatte ulovligt inhabil konsulent, selvom hans firma havde rod i regnskaberne

Læs også: Kommune ansatte ulovligt konsulent trods gentagne klager og indberetninger over hans firma

Læs også: Efter afsløring af ulovlig konsulent: Nu overvejer flere politikere en anmeldelse

Følg Dagens Politik for flere lignende artikler: