Eksperter: Strengere straffe har ingen positiv virkning

Skrevet af Nils Würtzenfeld

02/07/2017
Politikerne fokusere for meget på strafskærpelse. Det mener en række eksperter, der samtidig afviser, at strengere straffe har en gavnlig effekt.

Mest læste i dag

I en tid hvor flere politikere, med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i spidsen, kræver strengere straffe, fastslår en række juraprofessorer og eksperter nu, at strafskærpelse ikke er vejen frem. Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge dem er det nemlig den forkerte vej at gå, når landets politikere igen og igen forlanger strengere straffe til kriminelle.

Det har nemlig ingen gavnlig effekt, lyder kritikken.

- Straf fylder enormt meget i debatten i dag. Der er næsten ikke andet. Det er et problem, når nu al forskning viser, at det ikke har en gavnlig effekt, forklarer Linda Kjær Minke, forskningsleder og lektor i jura ved Syddansk Universitet, overfor Jyllands-Posten.

Også Sysette Vinding Kruse, der er tidligere formand for strafferetsudvalget i Advokatsamfundet samt juraprofessor ved Københavns Universitet, Flemming Balvig bakker op om Linda Kjær Minkes udtalelser.

De mener heller ikke, at strengere straffe vil have nogen gavnlig effekt på de kriminelle.

- Det, man skal følge, er befolkningens retsfornuft – ikke dens retsfølelse, forklarer Flemming Balvig og mener dermed, at en stor del af befolkningen peger på strengere straffe ud fra en rets- og retfærdighedsfølelse.

Ligeledes har forskning på området over en årrække slået fast, at strengere straffe ikke afholder kriminelle fra at begå ny kriminalitet.

En af dem, der har forsket i strafudmåling, er Anne-Julie Boesen Pedersen, der er fungerende forskningschef ved Justitsministeriets Forskningskontor.

Hun forklarer, at der er i bedste fald en nul-effekt ved stengere straffe og i værste fald en kriminogen effekt, hvilket vil sige, at strengere straffe i værste fald kan øge risikoen for, at straffede personer bliver fastholdt i deres kriminelle løbebane.

Hos flere af partierne i blå blok har man gentagende gange efterlyst hårdere straffe, og hos Dansk Folkeparti mener retsordføreren, Peter Kofod ikke, at straf nødvendigvis handler om den straffede.

Han medgiver, at der er mange forskellige hensyn, men at det vigtigste er offerets.

- I alt for mange år har vi talt om, hvad man kan gøre bedre for den kriminelle. Men vi har en forpligtelse til også at tage offerets parti og sikre retfærdighed, forklarer han overfor Jyllands-Posten.

Hos Enhedslisten er man dog lodret uenige.

Her mener partiets retsordfører, Rune Lund, at man i stedet bør ’straffe på den mest intelligente og kloge måde’, så man i længden kan mindsker kriminaliteten i samfundet mest mulig.

Læs også: Drenge fra udsat boligområde dømt for kriminalitet - nu bliver deres familier smidt ud deres lejligheder

Siden 2002 har man i Folketinget vedtaget mindst 67 strafskærpelser. Det viser en optælling, som Jyllands-Posten har foretaget.