Løkke: Vi har fået styr på økonomi og flygtninge

Skrevet af admin

17/06/2016

Mest læste i dag

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen fredag går på scenen ved årets folkemøde, så bliver det med fokus på regeringens resultater. Ikke på uroen i blå blok det forgangne år.

I et interview med Ritzau forud for talen siger Løkke, at det med indgåelsen af 42 brede aftaler i regerings første år er lykkedes at indfri en stor del af regeringsgrundlaget og forfølge de fire pejlemærker, han har stillet op for regeringen.

At der skal være færre offentligt forsørgede. At der skal være flere privat beskæftigede. At kernevelfærden skal styrkes. At der skal komme styr på asyltilstrømningen.

Især det sidste punkt har voldt problemer. Men Løkke mener, er der nu er kommet styr på tilstrømningen:

- Vi har lavet en stribe udlændingepolitiske stramninger. Og ikke mindst brugt vores stemme i EU til at få vækket noget sund fornuft, som totalt manglede sidste efterår, hvor alle talte om europæiske værdier, og at vi selvfølgelig kunne tage en million eller flere.

- Nu er der et fuldstændigt entydigt fokus i hele Europa på, at vi er nødt til at passe på os selv og ikke lade Europa stå åbent. Derfor har vi nu nogle indrejsetal, som er de laveste, vi har set de sidste fire år, siger Løkke.

Han skal dog formentlig fortsat indstille sig på et opgør med Dansk Folkeparti, der ikke mener, at Løkke har leveret den lovede "straksopbremsning" i antallet af asylansøger.

Til efteråret vil DF derfor kæmpe for at komme tæt på et asylstop og flere hjemsendelser, hvis man skal lægge stemmer til reformer.

Når det gælder dansk økonomi fremhæver Løkke blandt andet finansloven, der gav skattelettelser for fire milliarder kroner og vækstplanen med 100 initiativer, der skal skabe vækst i hele Danmark, som centrale resultater:

- Beskæftigelsen er steget, og ledigheden er faldet.

- Jeg har en ambition om, at vi til efteråret træffer de beslutninger, der skal til for at gøre det her robust og holdbart, så vores samfund også er stærkt om ti-femten år. Jeg håber, at der er bred vilje til at være med, siger Løkke.

Måske derfor nedtoner statsministeren forud for et svært efterår balladen i blå blok om flygtninge, skat og landbrugspakken, der førte til et bittert opgør med De Konservative om Eva Kjer Hansens post som miljøminister.

- Jeg hæfter mig ved, at de partier, der står bag regeringen og udgør det parlamentariske grundlag, også står bag finansloven. Det er helt centralt.

- Hvis man kigger på den tidligere regering, så havde den i hvert fald mindst et år, hvor den ikke havde sit parlamentariske grundlag med i en finanslov, siger Løkke, der slår uenighederne hen som et naturligt behov for at "positionere sig".

Da Løkkes etpartiregering blev dannet, spåede politisk kommentator Hans Engell, at den ville blive så ustabil, at der ville komme valg igen efter halvandet år.

Løkke fastholder dog, at der er mange fordele ved at være en manøvredygtig regering. Omkostningen er til gengæld, at der kun er ét parti til at tage tæskene:

- Det er klart, at en regering per definition er den, der slår sig. Det er ikke noget, jeg græder mig i søvn over. Jeg ved, det følger med, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/