Messerschmidt skal grave i selskabers skattefinter i EU

Skrevet af admin

18/12/2014

Dagens topnyheder

Dansk Folkepartis stemmesluger i Europaparlamentet, Morten Messerschmidt, får nu en ledende rolle i parlamentets bestræbelser på at opklare, hvordan store selskaber i Europa har undgået at betale skat.

Messerschmidt bliver sammen med en tysk kollega fra den liberale gruppe, Alde, ordfører for en af de to rapporter, som skal endevende skatteskandalen, der blev udløst af Luxleaks-lækagen om multinationale selskabers manglende skattebetaling i de lande, de arbejder i.

- Vi vil blandt andet bevæge os rundt i de lande, der er under mistanke, og holde møder med deres finansministre, gennemgå de her sager og få en forklaring på, hvad der er sket, siger Morten Messerschmidt.

EU-Kommissionen er foreløbig i gang med at undersøge fire sager om mulig ulovlig statsstøtte i Irland, Luxembourg og Holland. Konkurrencekommissær Margrethe Vestager bad onsdag samtlige 28 EU-lande oplyse om deres praksis på skatteområdet.

Vestagers politiske chef, EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker, er selv blevet beskyldt for at have være en del af Luxleaks-sagen, da han var regeringsleder i Luxembourg, mens hundreder af selskaber indgik favorable skatteaftaler i landet.

- Der har jo været ganske stor opmærksomhed om den måde, visse medlemslande bruger deres skattesystem på, og om den lidt prekære sag med Juncker, og hvilken rolle han har spillet, siger DF'eren.

Han forventer, at rapporten fra EU-Parlamentets økonomiudvalg er færdig inden sommerferien. Der er tale om en såkaldt initiativbetænkning, der skal opfordre EU-Kommissionen til at forberede lovgivning, så man kan hindre skattesvig og -unddragelse i fremtiden.

- Jeg vil ikke som rapporteur (ordfører, red.) fælde nogen dom, før vi ved, hvad der er foregået. Men vi skal have fuld klarhed over, hvilken praksis man har haft i Luxembourg, og om Juncker har spillet nogen rolle i den forbindelse, siger Morten Messerschmidt.

Juncker overlevede for nylig en tillidsafstemning i Europaparlamentet med overvældende flertal, da han stadig har støtte fra parlamentets største politiske grupper.

Et bredt flertal i parlamentet er enedes om at udarbejde to rapporter for at stoppe skatteunddragelse. De omstridte skatteaftaler findes i mange EU-lande og er i dag ikke ulovlige efter EU-retten, med mindre der er tale om uretmæssig statsstøtte.

/ritzau/