Pape vil stramme op: 'Det skal være mere hårdt at sidde i fængsel’

Skrevet af Emil Ryttergaard

13/03/2017
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
Det skal være langt hårdere og mere ubehageligt at sidde i fængsel, end det er nu, mener justitsminister Søren Pape Poulsen. Fængselsforbundet og Det Kriminalpræventive Råd er stærkt uenige.

Dagens topnyheder

Når celledøren bliver låst og lyset slukket i de danske fængsler og arresthuse hver aften, så har de indsatte haft en lidt for nem dag.

Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen, der ønsker et opgør med fængselssystemets værdier, skriver Berlingske

Søren Pape Poulsen siger i et stort interview, at fængselssystemet stadig har en ‘blød 70’er mentalitet’, hvor de indsatte betegnes som ‘klienter,’ og ministeren påpeger særligt eksemplet med julegaverne til de indsatte på lukkede afdelinger som absurd.

Derfor vil han foreslå en hårdere linje, når han til efteråret skal forhandle en ny aftale for Kriminalforsorgen. 

- Det skal være ansatte og ikke de indsatte, der bestemmer i danske fængsler. Vi skal se på, om vi skal tænke fængsler på en ny måde, hvor det er mere hårdt at sidde i fængsel, (…) og jeg tillader mig at være i tvivl, om vi skal bruge tid på at resocialisere nogle af de rocker- og bandemedlemmer, som er meget voldsparate, siger Søren Pape Poulsen til Berlingske.
 
Hos Fængselsforbundet er man stærkt uenig i, at stramninger er vejen frem.

Formand Kim Østerbye erkender, at nogle kriminelle fra rocker- og bandemiljøet ikke bør resocialiseres, men at langt de fleste indsatte skal have en ny chance. Og derfor er det en ringe plan, at gøre livet bag tremmerne mere uudholdeligt for dem - hvis der skal komme nogle gode borgere ud i den anden ende. 

- Når vi taler om det store flertal - de 90 procent andre fanger - så giver det ingen mening at stramme kursen. Vi har allerede et strengt system i Danmark, og vi forsøger som betjente at balancere det hårde og bløde, siger formand Kim Østerbye til Berlingske.

Samme toner lyder også fra Det Kriminalpræventive Råd, hvor man i stedet mener, at der skal arbejdes mere med resocialisering, så færre tidligere kriminelle begår ny kriminalitet, når de bliver løsladt.

Der sidder i gennemsnit lige under i 3.500 borgere indespærret per dag, oplyser Kriminalforsorgen.