Partier vil straffe sex uden samtykke som voldtægt

Socialdemokraterne, de Radikale og SF vil ændre lovgivningen, så seksuelle handlinger uden samtykke kan straffes under voldtægtsparagraffen.

Det skriver Berlingske mandag.

- Når vi kan høre, at der i konkrete sager rejses diskussion om, hvilket tøj pigen havde på, eller hvordan hun dansede, så har vi som samfund et problem. Vi ønsker simpelthen at føre vores lovgivning på voldtægtsområdet ind i den moderne virkelighed, siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, til avisen.

Senest har en sag om gruppevoldtægt af en ung kvinde under en fest i Herfølge i 2014 vakt stor offentlig debat. Ifølge pigens forklaring var hun stærkt påvirket af alkohol og ikke i stand til at modsætte sig de unge mænds overgreb.

Byretten i Roskilde frifandt i første omgang de tre tiltalte, men i Østre Landsret blev alle tre i sidste uge idømt ubetingede fængselsstraffe.

SF-formand Pia Olsen Dyhr er glad for, at der nu er fælles rød front for at få ændret voldtægtslovgivningen, som hun kalder oldnordisk.

Hun håber, at ændringerne vil få flere til at anmelde voldtægter i fremtiden.

- Det er nødvendigt, at lovgivningen afspejler, at ingen nogensinde selv er ude om at blive voldtaget. Det er fløjtende ligegyldigt, om man har en nedringet bluse på eller selv inviterer en hjem, som ender med at voldtage én, siger hun i en skriftlig udtalelse.

Hun understreger, at der ud over begrebet samtykke også skal ses på anmeldelsesfrister og erstatningsregler i voldtægtssager.

Formand for Den Danske Dommerforening Mikael Sjöberg advarer mod at indføre samtykkebegrebet i lovgivningen.

- I de fleste sager om voldtægt er det påstand mod påstand. I sin reneste form vil man ende med at vende bevisbyrden om, og det er et fundamentalt opgør med dansk retspraksis.

- Vi vil risikere at få dømt nogle unge mænd, der er uskyldige, siger han til Berlingske.

/ritzau/

Dagens Gossip