Regeringen vil droppe lægetjek af billister over 75 år

Skrevet af Emil Ryttergaard

01/03/2017
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ældre billister skal ikke indkaldes til lægen obligatorisk, efter de har passeret de 75 år. Det er ‘nedværdigende’, mener regeringen, men Lægeforeningen advarer om, at det kan medføre flere ulykker.

Mest læste i dag

Efter 75 år bliver alle bilister indkaldt til et årligt lægetjek, der skal sikre, at den ældre borges syn, hørelse, reaktionsevne og mentale tilstand stadig er i orden. 

Men den praksis vil regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet gøre op med, skriver Jyllands-Posten

Transportminister Ole Birk Olesen mener, at det årlige sundhedstjek er ‘aldersdiskriminerende’ og ‘nedværdigende’.

- Der er ikke noget sagligt eller fagligt belæg for at have et alderstjek. Derfor kan man ikke opfatte det som andet end aldersdiskrimination. I stedet indskærper vi over for de praktiserende læger, at de skal holde øje med deres ældre patienter og gribe ind, hvis de bliver opmærksomme på noget uforsvarligt, siger Ole Birk Olesen til Jyllands-Posten.

For de ældre bilister koster sådan et besøg hos lægen mellem 450 og 750 kroner. 

Men forslaget falder ikke i god jord hos Lægeforeningen, hvor formand for Attestudvalget, Tue Flindt Müller, mener, at tjekket er vigtigt for at bevare kontakten med de ældre. 

- Det kan godt være, at der er langt imellem, at vi fanger nogen. Men som praktiserende læge fanger man nogen hvert år, som enten ser for dårligt eller er demente. Det er typisk det, der fælder de ældre, siger formanden 

Lægeforeningen mener, at man i stedet bør hæve aldersgrænsen til 80 år.