S og EL: Den rigtige beslutning at udsætte Tyrkiet-tur

Når kongehuset og Udenrigsministeriet vælger at aflyse det ellers planlagte statsbesøg til Tyrkiet i oktober, er det den helt rigtige beslutning.

Det mener Socialdemokraterne og Enhedslisten.

Udenrigsministeriet udtaler selv, at det skyldes sikkerhedssituationen i landet, og det er udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) enig i.

- I det her tilfælde kan man tage for gode varer, at regeringen har haft overvejelser, som går på, at når Tyrkiet selv siger, at det er i undtagelsestilstand, fordi sikkerheden ikke er i orden, så er det også et sted, hvor vi ikke skal sende vores kongelige hen, siger han.

Udenrigsordfører for Enhedslisten Nikolaj Villumsen er enig i, at besøget skal udsættes, og han angiver også en politisk grund.

- Det ville være helt absurd, hvis den danske regering i den nuværende situation, hvor Tyrkiets opposition og kritiske journalister fængsles, skulle hædre den tyrkiske præsident med et erhvervsfremstød med kongelig deltagelse, siger han.

Nick Hækkerup mener, at dialog er vejen at gå, når man har med et land at gøre, der gennemgår en problematisk udvikling.

- Det er fornuftigt, at man ikke aflyser statsbesøget, men udskyder det. Når Danmark skal gøre sin stemme gældende i verden, så er vejen frem at have en kritisk dialog.

Siden det mislykkede kupforsøg mod den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan i juli, er tusinder blevet arresteret. Herunder journalister, dommere og medlemmer af oppositionen.

Derudover har Erdogan udtrykt ønske om at genindføre dødsstraffen.

- Vi kan ikke fremme vores værdier ved at isolere andre lande ved at skamme dem ud, siger Nick Hækkerup.

- Vi skal opretholde en kritisk dialog, og det kræver en minister, som kan tage de relevante møder og gøre opmærksom på, hvor utilfredsstillende udviklingen i Tyrkiet er, siger han.

Hos Dansk Folkeparti er man enig med kollegerne, fortæller udenrigsordfører Søren Espersen.

- Tyrkiet er i undtagelsestilstand, og vi har hele tiden sagt, at hvis en aflysning eller udsættelse havde noget med sikkerhed at gøre, ville det være den rigtige beslutning, siger han.

Søren Espersen tilføjer, at han mener, at den danske delegation stadig skal drage afsted, når der er faldet ro på situationen i Tyrkiet.

- Vores erhvervsliv skal kunne handle med, hvem de vil. Vi handler sågar med det kommunistiske Kina og nu også Iran.

/ritzau/

Dagens Gossip