Sammenligner Danske Bank, Nordea og resten: Disse danskere kan spare flest penge

Nicolai H

24 uger siden

|

16/05/2024
Rejser
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Har du styr på dine betalingskort? Det er nemlig højtid for at spare gode penge.

Dagens topnyheder

Når sommerferien går til udlandet, skal du være opmærksom på, at du opkræves et valutakurstillæg, når du betaler med kort. Tillægget udgør en procentsats, som varierer fra bank til bank, og påføres den pågældende valutakurs. 

Holder du eksempelvis ferie i et land inden for Europa, hvor der benyttes euro med en kurs på 1€=7,45 kr., vil du give 7,45*(1+0,01) = 7,52 kr. pr. euro, hvis du fx bruger Visa og er kunde i en bank med et valutakurstillæg på 1%.

Det er generelt dyrere at betale i udenlandske valuta udenfor Europa/EØS-landene, og det er normalt også dyrere at bruge Mastercard kreditkort end et Visa debetkort.

Det skriver Mybanker i en pressemeddelelse.

Det er ligeledes vigtigt at være opmærksom på, at der er en grænse for hvor mange penge, der må trækkes på kortet – herunder hører både kontanthævninger og betalinger i butikker. Beløbsgrænserne bestemmes af hvert enkelt pengeinstitut, og nogle banker sætter grænsen for fx løbende syv dage, andre løbende 30 dage. Derfor er det en god ide at tjekke grænserne i din egen bank, inden du tager afsted.

Det kan derfor være en god ide at tage flere betalingskort med, dels for at fordele betalingerne, så de ikke løber ind i grænsen, og dels for at have en back-up, hvis de skulle miste det ene kort. Desuden kan det være fornuftigt at have lidt kontanter med til småkøb.

Afhængig af hvilket land, du rejser til, er det ofte godt at have lidt kontanter til at supplere kortet, hvis betalingerne skal gå så smidigt som muligt. Kort- og mobilbetaling er nemlig ikke altid lige så udbredt som i Danmark. Kontanterne kan klare de små indkøb, som man gør på stranden, på markedet eller i kiosken, mens kortbetalingerne kan bruges til større køb, som når man handler i supermarkedet, spiser på restaurant, lejer bil osv.”, siger Jens Hjarsbech, cheføkonom i Mybanker.

Herunder kan du se en oversigt over bankernes valutakurstillæg inden for og uden for europæiske lande samt forskellen mellem Visa debet (fx Visa/Dankort) og MasterCard. 

Valutakurstillæg i de forskellige banker på Visa debet og Mastercard kredit

Grafik: Mybanker

Resten af grafen, der inkluderer samtlige banker og betalingskort, kan findes i pressemeddelelsen her.