94-årig tidligere Auschwitzvagt skammer sig

Skrevet af admin

29/04/2016

Dagens topnyheder

En 94-årig tidligere Auschwitz-vagt, der er anklaget for meddelagtighed i mindst 170.000 drab på jøder, fremsatte fredag for første gang en erklæring under retssagen mod ham i den tyske by Detmold.

I en erklæring, hvor han for første gang tog ordet under retssagen, sagde Hanning, at han "skammer sig over, at han lod uretten ske uden at modsætte sig den."

Han siger, at han var medlem af en forbryderisk organisation, som var ansvarlig for mange uskyldiges død, og som havde ødelagt utallige familier.

- Det gør mig oprigtigt ondt, siger han.

Forinden havde Hannings gennem en 23 sider lang personlig beretning, som blev læst højt af hans forsvarer, indrømmet, at han havde kendskab til massemordene. Han giver indtryk af, at han intet kunne stille op.

Anklagemyndigheden har i de første reaktioner givet udtryk for, at Hanning har forsøgt at skønmale sin egen rolle, og det forventes, at der vil blive stillet mange konkrete spørgsmål til hans fremstilling.

Under retssagen, som blev indledt i februar, har overlevende beskrevet lidelserne i lejren.

Retssagen er den første af i alt tre retssager, der er planlagt til i år, mod tidligere medlemmer af det nazistiske korps SS.

Blandt de 6500 tidligere SS-ansatte i Auschwitz, der overlevede krigen, er færre end 50 blevet dømt.

Holocaustoverlevende Angela Orosz, som er blandt vidnerne mod Reinhold Hanning, siger til nyhedsbureauet AFP, at alt personalet i Auschwitz "var en del af denne dræbermaskine".

- Uden disse mennesker og deres støtte til Holocaust, ville det, der skete i Auschwitz i løbet af blot et par år - nemlig mordet på 1,1 millioner mennesker - ikke have været muligt. Måske ville mange af mine familiemedlemmer stadig være i live, siger hun.

Angela Orosz blev født i Auschwitz lidt over en måned inden, at lejren blev befriet 27. januar 1945.

Reinhold Hanning står anklaget for blandt andet at have udvalgt, hvilke fanger der var egnet til arbejdskraft, og hvilke der skulle sendes i gaskamrene.

/ritzau/dpa