Børn på landet får ti timer lang skoledag

Skrevet af admin

23/06/2014

Mest læste i dag

Skoledagen bliver ekstra lang for de elever, som bor mange kilometer fra deres skole og som er afhængige af offentlig transport.

Når den nye skolereform træder i kraft efter sommerferien, skal elever på småøer og i landdistrikter være hjemmefra i op til ni-ti timer.

- Vi kontaktes i øjeblikket af mange forældre, som har børn, som skal af sted ved syvtiden om morgenen og først er hjemme ved 17-tiden. Det er en lang dag, når der også skal være plads til fritidsaktiviteter og et familieliv, siger Mette With Hagensen, formand for organisationen Skole og Forældre til Ritzau.

Den lange dag skyldes ikke alene reformen, som sætter timetallet op på alle klassetrin, men også skolebussernes afgangstider og køreruter.

- Vi hører om elever, der har en times transport hver vej, selv om de kun bor seks-syv kilometer fra skolen. Det skyldes, at bussen skal standse mange steder undervejs for at samle eleverne op, siger Mette With Hagensen.

Særlig ramt bliver børnene på de danske småøer, som skal sejles til fastlandet.

Eksempelvis vurderer Sammenslutningen af Småøer, at eleverne fra 7. klassetrin på Omø i Storebælt skal være hjemmefra i 11 timer, mens Strynøs elever fra 6. klasse får en skoledag inklusiv transport til og fra Rudkøbing på Langeland på ni-ti timer.

- På flere småøer oplever forældre og børn, at der med næste års skoleskemaer kastes en tung skygge over det kommende skoleår, siger Dorthe Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer.

Ifølge professor Niels Egelund, Aarhus Universitet, kommer endnu flere børn de kommende år til at opleve, at deres skoledag bliver meget lang. Det skyldes, at de stigende faglige krav i skolereformen og en presset økonomi vil få kommunerne til at lukke skoler.

- Folkeskolens krav om linjefagsdækning vil betyde, at kun skoler med minimum to klasser per årgang vil have en fremtid. Skoler med kun en årgang lukker, siger Niels Egelund til Ritzau.

Han skønner, at omkring 150 ud af de nuværende cirka 1200 folkeskoler vil lukke i løbet af de kommende fem-ti år.

/ritzau/