Børneråd: Snak er bedre end økonomisk pisk

Skrevet af admin

21/04/2015

Mest læste i dag

Samtale er en langt bedre metode end at tage penge fra forældre, der svigter deres børn.

Det mener Børnerådet, der henter opbakning i praksis hos kommunerne, hvor muligheden for at sanktionere forældre økonomisk kun sjældent tages i brug.

Sanktionsmuligheden, der går under navnet forældrepålæg, er igen aktuelt, efter at Venstre tilsyneladende ønsker at øge kommunernes brug af muligheden.

Det fremgår af et kommende udspil fra Venstre, som Politiken er i besiddelse af, hvor partiet ønsker "flere objektive kriterier" for hvornår sanktionsmulighederne tages i brug.

Eksempelvis skal klarere regler kunne gøre det nemmere at fratage kontanthjælpsmodtagere forsørgertillæg, hvis de svigter deres forældrerolle.

Men formanden for Børnerådet, Per Larsen, mener ikke, at en økonomisk pisk er effektiv, hvis man sammenligner med de børnesamtaler, de fleste kommuner langt oftere tager med forældrene og deres børn.

- Her tager man i og for sig en forpligtende snak om, hvad man kan gøre for at rette skuden op, og det har vist sig, at det faktisk virker temmelig godt, siger Per Larsen.

Han mener, at ønsket om at øge brugen af forældrepålæg er udtryk for en politisk "snuptagsløgning", og for ham er snak ikke en blødsøden metode, men en metode der hjælper børnene.

- Jeg synes faktisk ikke, det er en løs kaffeslabberas, men det er en mulighed for at slippe den store krabask, siger Per Larsen.

En evaluering af anvendelsen af pålægget i kommunerne fra 2011 foretaget af Rambøll, viser da også, at kommunerne sjældent sanktionerer forældrene økonomisk.

Sådan er det også i Gladsaxe Kommune, hvor man kun har brugt muligheden for at sanktionere økonomisk tre gange.

- Udgangspunktet er, at man ikke får vendt skuden ved at have en sanktion hængende over hovedet. Det er i forvejen nogle familier, der er i en meget svær situation, siger Serdal Benli (F) formand for Børne- og Ungeudvalget i Gladsaxe Kommune.

Muligheden for at sanktionere har dog ikke været helt uanvendelig for kommunen.

Kommunens forvaltning har nemlig flere eksempler på, at reglen har en præventiv effekt overfor flere forældre.

/ritzau/