Bjergbestiger: Lavine-redning er mere held end forstand

Skrevet af admin

25/04/2015

Mest læste i dag

Det kan være særdeles svært at finde overlevende efter laviner, for laviner ruller over store arealer, og sandsynligheden for, at deres ofre overlever, er meget begrænset.

Det fortæller Jakob Urth, der er erfaren bjergbestiger og -guide.

Han har et indgående kendskab til området omkring Mount Everest, som lørdag er blevet ramt af flere laviner i forbindelse med et kraftigt jordskælv.

- Det er mere held end forstand, om man finder dem, der er begravet af en lavine, siger Jakob Urth til Ritzau.

Han har selv deltaget i redningsaktioner i Alperne og Himalaya. Jakob Urth forklarer, at man i en redningsaktion som udgangspunkt forsøger at følge ofrenes fodspor og leder efter tøj eller andet udstyr i sneen.

Men mødet med en lavine kan meget vel være dødbringende.

- Hvis man bliver ramt af en lavine, er chancen for at overleve meget lille. En lavine kommer med 300-500 kilometer i timen, siger Jakob Urth.

- Det er helt vanvittige kræfter, og foran selve sneen og isen kommer en trykbølge. Det er ligesom en eksplosion, siger han.

Hvis man bliver fanget i en lavine, får man tusindvis af kilo sne over sig. Man bliver højst sandsynligt kvalt inden for 30 til 45 minutter på grund af iltmangel, forklarer Jakob Urth.

- Og ofte brækker man alt, der kan brækkes, når man bliver ramt af sne og is, der kommer med flere hundrede kilometer i timen. Så det er meget sjældent, at folk overlever. Der er også stor risiko for at blive underafkølet, siger han.

Bjergbestigeren har klatret op mod 10 gange på Mount Everest og kender mange lokale bjergguider. Han skønner, at mellem 1000 og 1500 bjergbestigere, læger, guider og andet personale befinder sig på bjerget.

Ifølge Jakob Urth er det netop højsæson for bjergbestigning i Nepal nu, og han fortæller, at der de seneste 14 dage er faldet store mængder sne i området. Det øger risikoen for laviner.

/ritzau/