Blå blok satser på højere straffe til at opnå respekt

Skrevet af admin

04/05/2016

Dagens topnyheder

Hårdere straffe for vold og trusler mod offentligt ansatte. Hårdere straffe for folk, der ikke møder op til retsmøder eller afsoning. Og hårdere straffe for uromagere og anstiftere ved optøjer og hærværk.

En stor del af blå bloks netop fremlagte Respektpakke handler om skærpede straffe. Også selv om flere undersøgelser - senest fra justitsminister Søren Pinds (V) eget ministerium - har peget på, at strengere straffe ikke virker.

Længere straffe vurderes hverken at have en positiv eller negativ effekt på de straffedes adfærd eller risiko for at begå ny kriminalitet.

- Du får ikke os til at sige, at vi ikke tror på, at straf ikke har en vis form for effekt, slår justitsministeren fast ved fremlæggelsen af Respektpakken.

- Det tror vi på, at det har. Vi tror ikke mindst, at det afskrækker gråzonen af folk i det her. Så jeg er i hvert fald godt tilfreds med det, vi nu gennemfører.

I dag møder knap 43 procent af dømte ikke op til deres afsoning. De vil fremover kunne idømmes bøder - og hvis de tidligere er udeblevet fra afsoning, skal de straksafsone.

- Nu sender vi det signal, at "det kan I godt glemme, kammerater, I skal møde op. Hvis I ikke gør det, så koster det". Man kan heller ikke undskylde sig med noget så banalt som, at man har glemt det, for fremover vil man modtage en sms, siger Søren Pind.

Også Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, er fortaler for strengere straffe. Adspurgt om de vil have en reel effekt, når der er tale om folk, der i forvejen har lille respekt for retsvæsenet, svarer han:

- Med den her pakke trækker vi en meget klar streg i sandet og siger, at der er simpelthen opførsel, vi ikke vil acceptere over for vores ansatte eller generelt i det offentlige rum.

Spørgsmål: Tror du på, at man kan presse folk til at møde op til afsoning ved at hæve straffen for ikke at gøre det?

- Vi kan helt sikkert gøre mere, og det er også det, vi gør med pakken her. Vi ser i dag, at en meget stor del udebliver fra afsoning, og det er simpelthen ikke i orden. Det er at træde på både ofrene og samfundet generelt.

Spørgsmål: Men er det mere et spørgsmål om at sende et signal, om hvad man ikke vil acceptere end at få en reel effekt?

- Det er et spørgsmål om retfærdighed, og den går vi ikke på kompromis med. Der må vi bare sige, at der er nogle kriminelle, der har haft kronede dage, og der er det vores ønske at slå hårdt ned på dem.

Respektpakken følges op med en Respektpakke II. Hvad den vil indeholde, vil ingen af parterne løfte sløret for.

/ritzau/