IS bortfører 2000 civile i befriet by i Syrien

Jihadister fra Islamisk Stat har bortført omkring 2000 civile i det nordlige Syrien, da de fredag flygtede fra den strategisk vigtige by Manbij, oplyser en overvågningsgruppe samt kurdere i området til det franske nyhedsbureau AFP.

Den kurdisk-arabiske alliance SDF, som får luftstøtte af den amerikanskledede alliance, var ved at indtage Manbi og havde meddelt, at en slutoffensiv var sat i gang mod tilbageværende jihadister i byen.

- Omkring 100 bevæbnede jihadister fra IS befinder sig i byens centrum og bruger civile som menneskelige skjolde. Flere civile er blevet dræbt, når de har forsøgt at flygte, sagde en talsmand for SDF kort inden befrielsen af byen.

Byen blev kort efter meldt "befriet" af SDF. Men kort efter kom meldingerne om, at jihadister på flugt havde bortført omkring 2000 civile som gidsler eller levende skjolde.

Overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder siger, at omkring 500 biler har forladt Manbij med jihadister og civile.

- De kørte mod nordøst med retning mod Jarablus, som kontrolleres af Islamisk Stat, siger overvågningsgruppen.

SDF-offensiven i området blev indledt i slutningen af maj og førte til, at de amerikansk- støttede styrker hurtigt vandt kontrol over landsbyer rundt om Manbij.

Byen er ifølge amerikanske militærkilder en af ekstremisternes sidste kanaler, hvorfra der bliver fragtet mandskab og udstyr fra Tyrkiet til Syrien.

Oprørerne i Syriens Demokratiske Styrker (SDF) omfatter den magtfulde kurdiske YPG-milits og arabiske krigere. De støttes også af amerikanske specialstyrker, som vil tvinge Islamisk Stat væk fra den sidste del af den syrisk-tyrkiske grænse.

USA sagde i juni, at op mod 40.000 civile var underlagt Islamisk Stat i Manbij.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip