Danmark og Sverige svinger den grønne fane på topmøde

Skrevet af admin

19/12/2014

Dagens topnyheder

Kun Danmark og Sverige talte for ren energi og grøn økonomi på torsdagens EU-topmøde i Bruxelles, da medlemslandene diskuterede anvendelsen af EU-Kommissionens nye store investeringsfond på 2350 milliarder kroner.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det er Danmark og Sverige, som er mest optaget af, at investeringsfonden skal bruges til at bringe EU i en grønnere retning. Det skal man ikke lægge skjul på, for sådan er det, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efter topmødet.

Fonden skal ifølge forslaget fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bruges til projekter inden for energi, bredbånd, transport, forskning og uddannelse i årene 2015-2017. Formålet er at skabe vækst og job i det kriseramte Europa.

- Men jeg bemærker, at EU-kommissionen også er positiv over for den del af diskussionen, så det håber jeg vil nyde fremme, når kommissionen kommer med sit konkrete forslag, tilføjer statsministeren.

Østrigs kansler, Werner Faymann, bragte spørgsmålet om atomkraft på bane, for østrigerne vil kategorisk modsætte sig, at Juncker-fonden bruges til at bygge atomkraftværker. Luxembourg var enig.

- Jeg er optaget af, at vi får en grønnere retning, og det siger sig selv, at vi er ikke optaget af at fremme atomkraft. Jeg tror, vi skal vente med at have meget bastante holdninger, til vi får et mere konkret udspil fra kommissionen, siger Helle Thorning-Schmidt.

Thorning havde sammen med Sveriges statsminister, Stefan Löfven, i et brev til topmødet opfordret til at målrette investeringer i energi- og klimasektoren, der bidrager til, at Europa får et sammenhængende og sikkert energisystem og et lavere CO2-udslip.

Konkret nævner de fjernvarme, energieffektivitet, bæredygtig biomasse, bølgekraft og havvindmøller. Private investeringer bør også gå til nytænkning i bilindustrien og til netværk af ladestationer til elbiler, anbefaler Thorning-Schmidt og Löfven.

Andre EU-lande, især i Central- og Østeuropa, fremførte på mødet, at investeringer fra fonden ikke må bringe deres støtte fra EU's strukturfonde i fare. Atter andre lande havde helt tredje og fjerde førsteprioriteter.

Flere kilder tæt på topmødet bekræfter, at Danmark og Sverige var de eneste, der aktivt talte det grønnes sag. Men de understreger også, at det ikke nødvendigvis betyder, at alle andre lande er sorte. De har bare noget andet, der er vigtigst for dem.

/ritzau/