Danmark står over for historisk lav vækst om få år

Skrevet af admin

25/05/2016

Dagens topnyheder

Når 2020 bliver til 2021 står dansk økonomi til en vækst, der er lav set i en historisk sammenhæng.

Det vurderer Finansministeriet ifølge Berlingske.

Årsagen er blandt andet, at produktiviteten står til en svag udvikling. God produktivitet var ellers netop, hvad der tidligere gjorde Danmark til et af de rigeste lande i verden, skriver avisen.

Selv om dansk økonomi er i bedring efter finanskrisens mavepuster, er der ikke umiddelbart noget, der tyder på, at økonomien kan opnå den samme fremgang som tidligere.

Tværtimod vil dansk økonomi i "en årrække" efter år 2020 stå til en meget lav vækst set i et historisk perspektiv, lyder det fra regeringens økonomer i Finansministeriet.

Meldingen kommer i det seneste såkaldte konvergensprogram og i et uddybende notat, som ministeriet har udarbejdet som svar på flere spørgsmål fra Berlingske.

Finansministeriet understreger, at der ikke er tale om en egentlig vækstprognose, men en umiddelbar vurdering af dansk økonomis muskelkraft i dens nuværende tilstand.

Ifølge ministeriet er det danske "vækstpotentiale" efter år 2020 på blot 1-1,25 procent.

Det er markant mindre end de 1,75-2 procent vækst, dansk økonomi oplevede i 1980'erne, og langt fra de 2,5 procent i årlig vækst, danskerne kunne glæde sig over i 1990'erne.

Årsagen til den lave vækst er både, at rygstødene til væksten fra de senere års reformer vil aftage efter 2020, og at den danske produktivitet forventes at udvikle sig meget svagt.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kalder de magre vækstudsigter bekymrende.

- Det farlige er, at man umærkeligt glider ned ad rangstigen. Det er ikke sådan, at der pludselig opstår noget - men år efter år vil man have lidt dårligere udsigter, end man havde året forinden, og så vil det stille og roligt glide den forkerte vej, siger han til avisen.

Ifølge professor i økonomi Peter Birch Sørensen er udsigten alvorlig.

- Den samlede kage til fordeling i samfundet kommer til at vokse i sneglefart samtidig med, at dem på arbejdsmarkedet skal forsørge et stigende antal ældre, siger han til Berlingske.

/ritzau/