Danmark ville ikke: Nu mødes Obama med Dalai Lama

Skrevet af admin

30/01/2015

Mest læste i dag

USA's præsident, Barack Obama, mødes i næste uge offentligt med den tibetanske buddhistleder Dalai Lama, når han besøger Washington. Det oplyser Det Hvide Hus fredag.

Det er et møde, der sikkert vil vække stor vrede i Kina.

- Præsidenten vil levere bemærkninger på National Prayer Breakfast (en tilbagevendende begivenhed red.) om vigtigheden af at opretholde religionsfrihed.

- I år har arrangørerne også inviteret Hans Hellighed Dalai Lama, siger talskvinden for det nationale sikkerhedsråd Bernadette Meehan.

Arrangementet er en tilbagevendende begivenhed i Washington den første torsdag i februar hvert år.

Tidligere har sangeren Bono, Moder Teresa og tidligere britisk premierminister Tony Blair været inviteret til at tale ved morgenmaden, hvor flere tusinde deltager.

Den danske regering vil dog ikke mødes med Dalai Lama, når den tibetanske buddhistleder kommer til Danmark i februar i år.

Ifølge Kina er Tibet en uadskillelig del af riget, og Dalai Lama står i spidsen for at løsrive Tibet, der blev besat af Folkets Befrielseshær i 1950.

Dalai Lama flygtede til Indien i 1959 efter et mislykket oprør mod Kinas besættelse.

Danmark har anerkendt den såkaldte "ét-kina-politik, og en del af dialogen er at respektere Kinas forfatning, ifølge regeringen.

Så sent som december svarede udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på, om han var nervøs for at træde Kina over tæerne, hvis et medlem af regeringen mødes med Dalai Lama.

- Jeg er bange for, at vi forpasser vores mulighed for at påvirke Kina, hvis vi ikke respekterer de spilleregler, vi har sat op for dialogen, sagde Lidegaard til Ritzau.

Kina aflyste i 2009 straks en række ministerbesøg, og afstraffelsen af Danmark kulminerede i december 2009, da Kina midt under klimatopmødet i København pressede et bredt flertal i Folketinget til at vedtage en såkaldt "verbalnote".

Dalai Lama er København 11.-12. februar. Her vil han i Bella Center tale om fred og tolerance, når han er inviteret på vegne af Tibet Charity og Dansk Selskab for Tibetansk Kultur.

Kritikken fra de andre partier i Folketinget er haglet ned over regeringen i forbindelse med Dalai Lamas besøg.

/ritzau/AFP