Dansk fodbold nærmer sig et slutspil i Superligaen

Skrevet af admin

27/05/2015

Mest læste i dag

Danmarks bedste fodboldrække kan allerede fra næste sæson blive afgjort efter et slutspil.

Det hollandske konsulentfirma Hypercube afholder i disse dage møder med landets bedste klubber og forskellige interessenter i dansk fodbold.

Alt peger ifølge Hypercubes direktør, Pieter Niewenhuis, lige nu mod en Alka Superliga med deltagelse af 12 eller 14 hold indeholdende et slutspil - både i kampen om medaljer og for at undgå nedrykning.

De planer, som der arbejdes med, betyder, at superligaklubberne skal møde hinanden to gange i den første del af sæsonen. Herefter bliver de bedste seks hold udskilt og møder hinanden i et medaljeslutspil.

- Der er to seriøse modeller på bordet, og alt tyder på, at den nye turnering kommer til at foregå i flere faser, siger Pieter Niewenhuis.

Hvis klubberne ønsker at gå videre med modellen med 12 hold, skal de seks bedste hold mødes to eller tre gange i et slutspil, hvilket vil give klubberne 32 eller 37 kampe mod de nuværende 33 kampe.

Modellen med en Superliga på 14 hold vil slutte med et slutspil, hvor holdene mødes to gange - altså i alt 36 kampe.

De to favoritmodeller på 36 eller 37 kampe er blandt andet populære, da de vil øge klubbernes omsætning - ganske enkelt fordi, at der skal spilles flere kampe. Der vil også blive flere kampe mellem de bedste hold, hvilket skulle højne kvaliteten.

Pieter Niewenhuis har dog flere gode argumenter for, at Superligaen skal have et slutspil, som er blevet et hit i Belgien.

- Slutspillet betyder, at afgørelsen bliver udsat til sidste øjeblik. Det gør det muligt for alle holdene at drømme om at vinde titlen, opnå en plads i Europa eller undgå nedrykning.

- Det betyder, at fansene har noget at se på, og det skaber også et godt miljø for sponsorer, siger Pieter Niewenhuis.

- Samtidig forbedrer det kvaliteten i dansk fodbold, tilføjer han og nævner, at de danske klubber i øjeblikket underpræsterer i Europa.

Han afviser, at slutspillet på nogen måde skulle være "usportsligt", da ingen hold på noget tidspunkt vil få halveret eller fratrukket point. Alle point vil blive ført med videre til slutspilsfasen.

Når det gælder nedrykning arbejdes der med et slutspil, der afsluttes med et cupsystem, hvor muligvis et eller to hold skal møde hold fra 1. division. Det kan eksempelvis være med én direkte nedrykker og oprykker.

Pieter Niewenhuis fortæller, at alle modeller med 10 og 16 hold er forkastet.

Med 10 hold vil det være umuligt at leve op til den eksisterende tv-aftale, hvor der er lavet kontrakt på minimum seks kampe per spillerunde. Med 16 hold vil kvalitetsforskellen mellem de bedste og dårligste hold blive for stor.

Det er Divisionsforeningen, der har fået Hypercube til at analysere dansk fodbold.

Hvis klubberne kan blive enige om et alternativ til den eksisterende Superliga og 1. division med hver 12 hold og 33 kampe, så skal Dansk Boldspil-Unions (DBU) bestyrelse vedtage det nye format den 20. juni.

/ritzau/