Dansk formand er bekymret over Norges fængsels-planer

Skrevet af admin

02/09/2015

Dagens topnyheder

Mere end 1000 domfældte i Norge venter i øjeblikket på at afsone deres dom. Årsagen er, at der er pladsmangel i de norske fængsler, og det får nu Danmarks nordiske naboer til at sende 112 fanger af sted mod et hollandsk fængsel.

Den løsning er dog ikke nogen god idé. Det mener formanden for Fængselsforbundet i Danmark, Kim Østerbye.

- Jeg er dybt bekymret over det, Norge gør. Man sender folk til afsoning i et andet land. Det er stik imod den nordiske fængselstradition, at man på den måde overlader afsoningen til et andet land, siger Kim Østerbye.

Han har selv været en del af forhandlingerne om placeringen af de mange norske fanger. Det har han, fordi de nordiske fængselsformand samarbejder i et fællesskab.

Og netop et nordisk fællesskab, mener han, er en god idé.

- Vi kunne lave nogle nordiske regler. Det ville give meget mere mening. Vi har allerede et nordisk samarbejde på direktørniveau og på fagforeningsniveau, og jeg synes, at det ville være en god idé at udvide samarbejdet, siger han.

I tilfælde af at Danmark skulle mangle pladser i fængslerne, er han derfor heller ikke afvisende over for et skandinavisk samarbejde.

- Hvis vi for eksempel fik tilbudt et norsk fængsel, og man kunne sende danske ledere med, så ville jeg ikke have de store problemer med at prøve det, siger han.

- Men det må altid være en midlertidig løsning, for landene bør selv løse deres afsoningsproblemer.

Der er da heller ikke meget, der tyder på, at Danmark skulle komme til at mangle plads. Der har nemlig været faldende belæg i de danske fængsler, hvilket betyder, at mange celler står ledige.

Der er i øvrigt også nogle lovmæssige ting, der gør, at et sådant samarbejde på nuværende tidspunkt ikke kan lade sig gøre, oplyser Kim Østerbye.

Det hollandske fængsel, som Norge lejer, har plads til i alt 242 fanger. I første omgang sendes 112 fanger til fængslet. Af dem har 79 meldt sig frivilligt til afsoning i Holland, mens de sidste 33 flyttes mod deres vilje.

/ritzau/