Dansk og tysk politi indleder historisk samarbejde

Skrevet af admin

02/09/2014

Mest læste i dag

Snart skal danske og tyske betjente patruljere sammen i et nyt grænseoverskridende politisamarbejde, der blev præsenteret tirsdag på et pressemøde i Padborg.

- Det er endnu et skridt i den fælles kamp mod den grænseoverskridende kriminalitet. Patruljerne vil være på baggrund af kriminalitetsbilledet og ikke grænser, siger justitsminister Karen Hækkerup (S).

Ud over Karen Hækkerup (S) blev det nye samarbejde blandt andet præsenteret af indenrigsministeren i Schleswig-Holstein, Andreas Breitner, og Dr. Ole Schröder fra Indenrigsministeriet i Berlin.

Samarbejdet begynder som et etårigt pilotprojekt og skal fokusere på den grænseoverskridende kriminalitet.

Det bliver kaldt en milepæl i dansk og tysk historie.

- Det er første gang i landets historie, at danske betjente kan agere i Tyskland og tyske betjente i Danmark, siger Andreas Breitner og fortsætter:

- Det er en historisk dag i dag, og det nye samarbejde mellem politiet er en milepæl.

I praksis kommer der til at være to danske og to tyske betjente i hver patrulje, da de danske betjente ikke har nogen magtbeføjelser i Tyskland og omvendt.

- Det er en prøveperiode og et forsøg, hvor vi starter forsigtigt op. I opstarten og i det første år har dansk politi alene myndigheden på dansk jord og omvendt, fortæller politidirektør Jørgen Meyer fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Betjentene på fremmed grund skal i stedet fungere som observatører og give vejledning.

Fokus for samarbejdet kommer til at være på omrejsende kriminelle, og politidirektøren "satser på at få nogle rigtig gode resultater".

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, er til gengæld bekymret over udsigten til tyske betjente på dansk jord.

- Jeg er ikke begejstret for, at tysk politi kommer til at operere i Danmark, og selvom der er tale om fælles patruljeringer med danske betjente, så er der noget grundlæggende forkert i, at et andet lands politivæsen skal agere myndighed i Danmark, siger han.

Det bekymrer ikke SF's retsordfører, Karina Lorentzen, der glæder sig over det nye samarbejde.

- Vi har for længst afviklet den fysiske grænse, og derfor skal vi også nedbryde grænser i politisamarbejdet, fordi det er det, der virker i forhold til grænseoverskridende kriminalitet, siger hun.

Det er den såkaldte Prüm-aftale, en traktat om grænseoverskridende samarbejde mellem forskellige EU-landes politistyrker, som baner vejen for de fælles patruljer.

/ritzau/