Dansk politi blev tippet om CSC-hacking allerede i 2012

Skrevet af admin

23/09/2014

Mest læste i dag

Allerede i juni 2012 fik dansk politi et tip fra politiet i Sverige om, at it-virksomheden CSC kunne være offer for et hackerangreb.

Det fremgår af en rapport fra en svensk politimand, som tirsdag er blevet fremlagt ved Retten på Frederiksberg. Her er to mænd tiltalt for at hacke offentlige registre, som opbevares i et stort dataanlæg hos CSC i Valby.

Hidtil har det ellers heddet sig, at dansk politi først blev tippet i januar 2013, og det kunne have haft betydning, hvis man var gået i krig med efterforskningen allerede i juni 2012.

- Det ville det formentlig have gjort. Jeg kan ikke afvise, at det ville have gjort en forskel, fortæller it-specialist i Rigspolitiet Flemming Grønnemose tirsdag, hvor han for anden dag i træk sidder i vidneskranken.

Hvor mandagen gik med, at anklagemyndigheden i forbindelse med afhøringen af Grønnemose fremlagde it-efterforskernes resultater, så er det tirsdag blevet forsvarsadvokaternes tur til at krydsforhøre it-specialisten.

Luise Høj, som forsvarer den svenske internetaktivist Gottfrid Svartholm Warg, bemærker blandt andet, at hendes klient slet ikke var blevet anholdt i juni 2012, da det første svenske tip ifølge den svenske politimand blev givet til dansk politi.

Det blev han først et par måneder siden, da han på baggrund af en hackersag i Sverige blev anholdt i Cambodjas hovedstad Phnom Penh, hvor han på det tidspunkt befandt sig. Ved den lejlighed blev hans computer også beslaglagt.

Anklagemyndigheden og sagens forsvarere er enige om, at Wargs computer blev brugt til hackerangrebene. Warg hævder dog, at computeren har været fjernstyret, og at hackerangrebene er foretaget af ukendte gerningsmand.

Det centrale bevismateriale i sagen stammer netop fra Wargs computer, som politiet har undersøgt.

Grønnemose, som har stået i spidsen for den danske del af efterforskningen, afviser dog, at det kan være sket på den måde. Men tidligere i sagen har den amerikanske journalist og internetaktivist Jacob Appelbaum hævdet, at fjernstyring var sandsynlig.

Appelbaum var et centralt vidne i den svenske sag, hvor Warg delvist blev frifundet, netop fordi retten ikke kunne udelukke, at der var sket fjernstyring.

Der ventes dom i hackersagen sidst i oktober.

/ritzau/