Dansker i Nepal: Det ser dystert ud i mange distrikter

Skrevet af admin

28/04/2015

Dagens topnyheder

Siden et kraftigt jordskælv rystede Nepal lørdag har dele af landet været ufremkommelige og uden kontakt til omverdenen. Men nu begynder informationer at komme ind fra distrikter uden for hovedstaden Kathmandu.

Det fortæller Peder Damm, leder af Dansk Røde Kors' katastrofearbejde i Nepal, til Ritzau.

- Ud af 17 distrikter, som, man har vurderet, er hårdt ramte efter jordskælvet, har man kun overblik over de 10 distrikter, siger Peder Damm.

- I distriktet Gorkha er 90 procent af husene jævnet med jorden. Og Lamjung er også et hårdt ramt område. Der er nogle store sorte huller i den forstand, at der er steder i landet, hvor det ser meget dystert ud, siger han.

Peder Damm befinder sig selv i Kathmandu, hvor situationen i dele af byen er alvorlig med mange ofre og sammenstyrtede bygninger.

- Vi er stadig i gang med livreddende hjælp og med at finde folk i ruinerne, mens de er i live. Dem, vi finder, er med stor sandsynlighed kvæstede og skal have lægehjælp, siger han.

- De har typisk fået knoglebrud, efter at bygninger er styrtet ned over dem, siger han.

Efter tidligere jordskælv har man ifølge Peder Damm fundet overlevende op til 10 dage efter skælvene, og dermed er der stadig håb for de personer, der savnes i Nepal.

Der forekommer stadig efterskælv i området, fortæller Røde Kors-lederen. Mandag aften var hovedstaden ramt af et forholdsvis stort skælv, som forskrækkede folk, og et mindre skælv har rystet byen tirsdag morgen.

- Folk troede, at det var ovre, men så kom der endnu et par. Og det gør, at folk bliver sat tilbage mentalt og har svært ved at finde ro, siger Peder Damm.

Han fortæller, at der er kommet mange læger til Nepal fra udlandet, og det er derfor hans indtryk, at der indtil videre er læger nok til at behandle de sårede.

Tirsdag er dødstallet efter de ødelæggende skælv nået op over 4300, og ifølge FN har jordskælvene påvirket otte millioner mennesker.

/ritzau/