Danskerne skal måske stemme om forsvarsforbehold snart

Skrevet af admin

05/08/2015

Mest læste i dag

Inden jul skal danskerne stemme om det ene af de fire EU-forbehold, retsforbeholdet. Det ligger fast. Men måske kommer der endnu en afstemning om et forbehold i nær fremtid.

Dagbladet Information skriver, at regeringen ønsker at følge den kommende folkeafstemning om retsforbeholdet op med en tilsvarende afstemning om det danske forsvarsforbehold.

- Regeringen ønsker forsvarsforbeholdet ophævet. Det er også den seneste forsvarskommissions anbefaling, og den tilslutter vi os, siger forsvarsminister Carl Holst (V) til Information.

Avisen skriver, at Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen, mener, at det bør ske "hurtigst muligt". Det er dog ikke klart, hvilken tidshorisont han forestiller sig.

- Forsvarsforbeholdet begrænser Danmarks mulighed for at deltage i EU's fredsbevarende operationer, og den begrænsning ser vi gerne fjernet, siger han.

Et flertal i Folketinget går ind for at afskaffe forsvarsforbeholdet, som siden 1993 har forhindret Danmark i at deltage i EU's forsvarssamarbejde.

- Vi lever i en mere og mere urolig verden, hvor det er vigtigt, at Danmark har mulighed for at deltage i internationale missioner sammen med vores allierede i EU, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen.

Han peger især på en række fredsbevarende EU-missioner på Balkan og i Afrika, hvor Danmark efter hans mening burde have været med.

Også Radikale og SF ønsker at komme af med forbeholdet, og det samme gør De Konservative. Partiets forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, understreger dog over for Ritzau, at Konservative ikke har travlt med at få forbeholdet afskaffet.

- For det første skal retsforbeholdet til afstemning og fortjener en selvstændig debat. For det andet er vores forsvar så hårdt spændt for, at vi ikke går og leder efter mere samarbejde og flere missioner, det kan være med i, pointerer han.

Præcis, hvornår danskerne skal stemme om forsvarsforbeholdet, vil hverken regeringen eller de andre partier lægge sig fast på.

- Vi har indgået en politisk aftale om at sætte retsforbeholdet til folkeafstemning. Og når det er sket, vil vi med udgangspunkt i den parlamentariske situation se på, hvordan vi kan få forsvarsforbeholdet til afstemning, siger forsvarsministeren.

Ingen af de fem partier mener, at de to folkeafstemninger bør slås sammen.

/ritzau/