Dongs milliardgevinst i Nordsøen smuldrer

| Skrevet af Ritzau den 3. februar 2016 - 1:49

Prisen på olie er faldet drastisk, og det koster Dong, der er på olieeventyr i Nordsøen, milliarder.

Dong står over for et økonomisk mareridt i milliardklassen.

For mens olieprisen er faldet drastisk siden 2012, er Dongs investering i det såkaldte Hejre-felt ved at udvikle sig til en særdeles dårlig forretning, skriver Jyllands-Posten.

I 2012 besluttede Dong at skyde 7,3 milliarder kroner i feltet, der menes at gemme på 170 millioner tønder olie. Dengang lå olieprisen på omkring 120 dollar per tønde.

Beregningerne dengang var, at Dong og tyske Bayerngas, der ejer 40 procent af feltet, skulle opnå en pris på 60 dollar per tønde olie for at komme i land med satsningen - den såkaldte break even-pris.

Men i dag handles en tønde Nordsø-olie for cirka 33 dollar.

- Hvis break even-prisen er på 60 dollar, har Dong-ledelsen et problem, siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, til Jyllands-Posten.

Han tilføjer, at intet tyder på, at olieprisen kommer til at stige til 60 dollar i løbet af de kommende år.

Ifølge Jyllands-Postens beregninger betyder prisfaldet på olie, at Dongs andel i Hejre-feltet er skrumpet 61 milliarder kroner i værdi fra 2012 til i dag.

Dong-direktør Henrik Poulsen vil ikke kommentere udfordringerne, før virksomhedens regnskab for 2015 er offentliggjort.

Men i 2014 blev den bogførte værdi af Hejre-projektet beskåret med 2,5 milliarder kroner på grund af den faldende oliepris.

For en uge siden blev Dongs olieforretning yderligere nedskrevet med 16 milliarder kroner. En del af milliarderne blev barberet af som konsekvens af netop Hejre-feltet.

- Nedskrivningen er forårsaget af det fortsatte fald i olie- og gaspriserne, en reduktion i reserveestimater samt projektrelaterede faktorer, navnlig i forhold til Hejre-projektet, som fortsat står over for markante udfordringer, skrev Dong i en meddelelse.

/ritzau/

Deltag i debatten

 

Politik

25. juni 2016

Lettisk kommissær med ansvar for euroen skal overtage plads efter den britiske EU-kommissær, meddeler Juncker.

Sundhed

27. juni 2016

En undersøgelser viser, at det er skidt at opbevare sin vandmelon i køleskabet - også selvom den sprøde sommersnack smager bedre iskold.

Underholdning

27. juni 2016

Hver gang denne 1-årige får en trommestik i hånden, synger og spiller han løs, så internettet måber.

God karma

27. juni 2016

Den unge pige blev hængende i luften med Martins arme omkring sig, og han forsøgte at tale med hende. Han snakkede om den første ting, han kom i tanke om – sin egen bror, der begik selvmord for 23 år siden.

Frækt

27. juni 2016

Viser du dette til din kone eller kæreste, er der næsten garanti for ekstra aktivitet i dobbeltsengen.