Eksperter giver V ret: Europol-aftale skal i hus før jul

Skrevet af admin

30/06/2016

Dagens topnyheder

En dansk parallelaftale om Europol skal være på plads inden jul, ellers må man skride til en ny folkeafstemning. Ellers vil Danmark ryge ud af det europæiske politisamarbejde Europol.

Sådan lyder vurderingen fra to eksperter.

De erklærer sig dermed helt enige med Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, der i torsdagens udgave af Politiken slår fast, at der må komme en dansk folkeafstemning, hvis ikke der er en parallelaftale på plads inden jul.

- Det er logik for burhøns. Der er ikke så meget at rafle om. Jeg har tidligere sagt, at jeg hele tiden bare har ventet på, at der skulle udskrives en ny folkeafstemning. Og nu begynder realiteterne at melde sig, siger Henning Bang Fuglsang Sørensen.

Han er lektor og forsker i EU-ret ved Syddansk Universitet.

Også direktøren i Tænketanken Europa, Bjarke Møller, er enig med Venstres ordfører i, at en parallelaftale skal være i hus inden jul.

- Jeg tror, at det er en nødvendig deadline at sætte, hvis ikke vi skal falde ud af Europol næste år, siger han.

- Hvis ikke vi kan få en parallelaftale, skal der jo laves en aftale i Folketinget om at benytte tilvalgsordningen.

- En begrænset tilvalgsordning, som nej-siden foreslog i sin tid, er nok den eneste vej frem, hvis Danmark skal undgå at falde ud af Europol, vurderer Bjarke Møller.

Årsagen til, at Danmark risikerer at ryge ud af politisamarbejdet er, at det er blevet et såkaldt overstatsligt samarbejde. Det kan Danmark ikke deltage i på grund af det danske retsforbehold.

Det var det forbehold, der var til afstemning i december, hvor et flertal af vælgerne sagde nej til at afskaffe det og i stedet indføre en såkaldt tilvalgsordning, der ville have givet mulighed for at være med i Europol.

Men hvad danskerne konkret ville skulle stemme om ved en ny afstemning, bliver ikke simpelt at finde ud af, mener Henning Bang Fuglsang Sørensen. Jan E. Jørgensen lægger over for Politiken op til en afstemning "selvstændigt om Europol".

Men i det kan man ikke gøre, vurderer forskeren.

- Vi vil komme til at diskutere en hel pakke af tilvalgsforordninger og direktiver igen, ligesom vi gjorde sidste gang, siger Henning Bang Fuglsang Sørensen.

/ritzau/