Endnu flere har mødt karaktermuren på ni eller mere

Skrevet af admin

30/07/2016

Dagens topnyheder

Serverne er presset til det yderste på optagelse.dk, hvor ansøgere til landets videregående uddannelser får svar på, om de er kommet ind på deres drømmestudie.

De 94.776, der har søgt ind på en videregående uddannelse i 2016, kan natten til lørdag se, hvilket gennemsnit der er adgangsgivende for det studie, de har søgt.

Og det er en neglebidende affære. For endnu engang er karaktererne banket i vejret på en del af landets studier.

Helt i top ligger igen International Business på Copenhagen Business School med 12,2 i snit.

Og herefter følger studier som Molekylær biomedicin, International Business and Politics og Datamatiker.

Antallet af uddannelser, der har en adgangsgivende karakter på ni eller derover, er steget, så det nu er 81 uddannelser i år, mod 67 sidste år.

Men det bekymrer ikke uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V).

- Det svarer nogenlunde til ni procent af alle uddannelser, så jeg synes sådan set, at det har et niveau, hvor jeg godt kan leve med. Men det er selvfølgelig et udtryk for, at der er nogle uddannelser, der er mere tillokkende end andre, siger ministeren.

Hun opfordrer de unge, der har mødt karaktermuren, til at søge ind på en af de omkring 400 uddannelser, der stadig er ledige pladser på.

- Det kan være det studie, man har søgt, findes et andet sted i landet, eller at der findes en beslægtet uddannelse. Det vigtigste er, at man kommer i gang med en uddannelse, siger hun.

Gymnasieeleverne mener dog, at ministeren burde kigge på de bonusordninger, der blandt andet betyder, at de studerende, der starter senest to år efter endt ungdomsuddannelse, kan gange deres snit med 1,8.

- I stedet for at indse, at de unge gerne vil uddanne sig, så presser man gennemsnittet op, og så bremser man drømmen for nogle af dem, der søger ind, siger Martin Thing, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Også i De Studerendes Fællesråd er man bekymret for de ansøgere, der møder karaktermuren.

- Man skal overveje, hvad der skal ske med de her mennesker, som er dygtige, som har de rigtige faglige kvalifikationer, som gerne vil tage en uddannelse og bidrage, men som ikke kan få lov, siger formand Yasmin Davali.

/ritzau/