Enhedslisten: Husly til flygtninge bør ikke straffes

Det bør ikke være kriminelt at stille en seng til rådighed for en flygtning, lyder det fra Enhedslistens retsordfører, Rune Lund.

Meldingen kommer på baggrund af en retssag fra Aarhus. Her er Maria Sloth, medlem af byrådet for Enhedslisten, tiltalt for at have givet husly til to afrikanske flygtninge, der ifølge politiet ikke havde lovligt ophold i landet.

- Hvis man tilbyder en flygtning en madras at sove på eller et måltid mad, og man gør det af humanitære grunde, ja så bør det ikke være strafbart, siger Rune Lund.

Tidligere på året blev en 41-årige mand fra Grenaa idømt en bøde på 5000 kroner for at have givet fem afghanske flygtninge et lift fra Flensborg til færgelejet i Grenaa.

Forfatter og debattør Lisbeth Zornig blev i marts dømt til at betale en bøde på 22.500 kroner for sammen med sin mand at have givet en syrisk familie et lift fra Rødbyhavn mod Sverige.

Runde Lund understreger, at partiet ikke ønsker at give fri bane for menneskesmuglere, der mod betaling tager imod flygtninge.

- Når vi snakker om transport af flygtninge over grænser, så er vores holdning, at det er okay, at det er strafbart.

- Men hvis det sker af humanitære årsager, og der ikke er penge indblandet, bør det klart indgå i strafudmålingen, så man dømmer mildere, siger han.

Enhedslisten er dog endnu ikke klar med konkrete forslag om at justere udlændingeloven.

- Men hvis Maria Sloth dømmes, så bør udlændingeloven efter vores mening ændres, så man ikke bliver dømt, hvis man handler af humanitære årsager, sådan som Maria Sloth har gjort, siger Rune Lund.

Der falder dom i sagen mod det aarhusianske byrådsmedlem 26. august klokken 13.

/ritzau/

Dagens Gossip