Enhedslisten i Grækenland: Stor opgave venter forude

Skrevet af admin

25/01/2015

Dagens topnyheder

Grækerne fejrer søndag, at der er valg til parlamentet ved at stemme og gå på gaden for at vise deres støtte til de græske partier.

I hovedstaden Athen oplever man en optimisme og en afventen på gaderne, siger Pernille Skipper, der er rejst til Grækenland for at vise støtte til Enhedslistens venstreorienterede søsterparti Syriza.

- Det er klassisk valgdag. Alle er ude at stemme, men ingen må føre valgkamp, så alle venter spændt. Det er stilhed før stormen, kan man kalde det, siger Pernille Skipper.

Partiet Syriza er på forhånd udråbt til favorit ifølge meningsmålinger og ser ud til at blive valgets helt store vinder. Ifølge en meningsmåling torsdag står Syriza til at få omkring 36 procent af stemmerne.

Men når de sidste stemmer er talt op, venter der en stor opgave forude. Vinderen af parlamentsvalget har tre dage til at danne regering, og allerede om en måned udløber den sidste af trojkaens lånepakker på i alt 240 milliarder kroner.

- Politikerne i Syriza er tilbageholdende med at fejre, hvad der ser ud til at blive et godt valg. Følelsen er, at man har gjort, hvad man kunne, så man holder vejret og er klar til at trække i arbejdstøjet i morgen.

- Succesen er ikke at vinde valget, men at få projektet til at lykkes, siger Pernille Skipper.

Trojkaen består af Den Internationale Valutafond, EU og Den Europæiske Centralbank, og Syriza ønsker en genforhandling af deres sparekrav og en nedsættelse af gælden, der er på 318 milliarder euro eller 175 procent af bruttonationalproduktet.

- Man vil gerne have gældslettelse og ud af den økonomiske spændetrøje. Finansieringen skal findes ved skatteinddrivelse og ved at bekæmpe korruption i landet, siger Pernille Skipper om Syrizas planer.

Det venstreorienterede parti vil sløjfe de voldsomme sparekrav, som mange grækere bebrejder Tyskland og forbundskansler Angela Merkels sparepolitik.

På spørgsmålet om, hvordan Syriza vil åbne for en genforhandling med de internationale långivere, når de to foregående regeringer ikke kunne, siger hun:

- Det er fuldstændig umuligt, og ingen økonom ved deres fulde fem vil påstå, at de kan betale gælden tilbage.

- Spørgsmålet er, om det skal ske på en organiseret og ordentlig måde, eller at landet skal ud i fuldstændig deroute inden EU, Merkel og trojkaen kan se, at der er andre løsninger, siger hun.

/ritzau/