EU er enig om nyt Europol før dansk folkeafstemning

Skrevet af admin

26/11/2015

Dagens topnyheder

Efter flere års tovtrækkeri er EU torsdag blevet enig om det fremtidige politisamarbejde Europol under en plenarforsamling i Strasbourg.

Det siger EU-parlamentsmedlem Morten Helveg Petersen til Ritzau.

- Det er et styrket Europol, der er kommet ud af forhandlingerne, og som får mulighed for at etablere et anti-terrorcenter, der blandt andet skal holde øje med Syrien-krigere og overvåge den farlige trafik, siger Morten Helveg Petersen, der som eneste dansker har deltaget i forhandlingerne.

Frankrig har efter angrebene i Paris sat afgørende skub i forhandlingerne om en reform af Europol, som formelt vil sende Danmark ud af det europæiske politisamarbejde.

Det betyder, at Danmark kommer under pres for at få lavet en aftale om fortsat dansk deltagelse, hvis folkeafstemningen 3. december ender med et nej.

Formelt træder aftalen om det nye politisamarbejde i kraft 1. juli 2017. Frankrig presser dog på for, at det skal træde i kraft allerede fra marts eller april 2017.

Tidligere foregik samarbejdet på såkaldt mellemstatsligt niveau, men med vedtagelsen skifter det til at være et overstatsligt niveau. Derned skifter samarbejdet fra reelt at basere sig på aftaler mellem enkeltlande til at overgå til et egentligt EU-samarbejde.

På grund af det danske retsforbehold kan Danmark derfor ikke være med, medmindre danskerne stemmer ja ved folkeafstemningen 3. december eller får forhandlet en særaftale hjem.

Stemmer danskerne ja, erstattes det danske retsforbehold med en tilvalgsordning, så Danmark kan vælge at være med, når Europol bliver et overstatsligt samarbejde.

- Det er efter min mening i Danmarks klare interessere at være med i det. Jeg tror, at mange, når de ser forordningen, vil sige, at det er sund fornuft, siger Morten Helveg Petersen.

En af de sidste knuder i forhandlingerne, som har varet hele natten til torsdag, var at sikre den parlamentariske kontrol.

- Når man giver politiet flere beføjelser, skal der være en parlamentarisk kontrol, og det kommer der også, siger Morten Helveg Petersen.

/ritzau/