EU-Kommissionen vil omfordele 40.000 asylansøgere i EU

Skrevet af admin

27/05/2015

Mest læste i dag

EU-Kommissionen foreslår at bruge en nødmekanisme i EU-traktaten til at fordele i alt 40.000 syriske og eritreiske migranter, der er ankommet til Italien og Grækenland og har akut brug for international beskyttelse.

De 40.000 skal ifølge kommissionens forslag fordeles i alle EU-lande - dog undtaget Danmark og muligvis også Storbritannien og Irland - efter en fordelingsnøgle, der tager hensyn til blandt andet modtagelandenes økonomi og hvor mange asylansøgere, de tidligere har modtaget.

Kommissionen forklarer, at man har valgt at lade forslaget omfatte flygtninge fra Syrien og Eritrea, fordi det er de to nationaliteter, der har den højeste godkendelsesrate - over 75 procent - blandt asylansøgere i hele EU.

Den akutte fordeling er foreslået i henhold til en aldrig tidligere anvendt paragraf i EU-traktaten, som skal løse problemer for lande, der pludselig står med et usædvanligt stort antal asylansøgere.

Ifølge kommissionens analyse gælder det Italien, fordi landet i 2014 havde 277 procent flere nyankomne end i 2013 og dermed stod for hele 60 procent af alle, der rejste ulovligt over EU's ydre grænser sidste år.

For Grækenlands vedkommende blev der sidste år registreret 153 procent flere ulovligt indrejsende end året forinden, hvilket svarede til 19 procent af alle dem, der kom til EU.

Forventningen er, at trenden for begge landes vedkommende vil fortsætte i år.

Det tredje store modtageland ved Middelhavet, Malta, har ifølge kommissionen ikke oplevet et tilsvarende pres, men situationen bliver løbende vurderet.

Forslaget er et af de konkrete lovudspil som del af den større pakke, EU-Kommissionen skitserede for et par uger siden som reaktion på flygtningekatastrofen i Middelhavet 19. april.

Idéen om en fordelingsnøgle har på forhånd stor opbakning i Italien, mens den har fået en kølig modtagelse i flere andre EU-lande. Den skal vedtages med kvalificeret flertal og kan derfor blive til noget, selv hvis flere lande er imod.

/ritzau/