EU til Tyrkiet: Nu skal I slå ned på menneskesmuglerne

| Skrevet af Ritzau den 6. februar 2016 - 16:00

Kristian Jensen tror på Tyrkiet-aftale og siger, at EU skal se "en markant opbremsning i flygtningestrømmen".

Tiden er inde til, at Tyrkiet slår hårdt ned på de menneskesmuglere, der fragter flygtninge og migranter over havet til de græske øer og dermed ind i Europa.

Sådan lyder beskeden lørdag fra EU-landene til Tyrkiet, samtidig med at titusinder af nye flygtninge fra kampe ved den syriske storby Aleppo er på vej ind i Tyrkiet i den anden ende af landet.

EU-landene har i over to måneder ligget i intern strid om finansieringen af et løfte om at støtte flygtninge i Tyrkiet med tre milliarder euro (over 22 milliarder kroner).

Men den strid er netop blevet løst i denne uge, så nu forventer EU, at Tyrkiet også leverer deres del af varen, nemlig at bremse flygtninge- og migrationsstrømmen til de græske kyster og dermed ind i EU.

- Vi er sikre på, at de tager alle de nødvendige skridt for at ødelægge menneskesmuglernes kriminelle netværk, der i øjeblikket opererer i Tyrkiet, siger EU's udenrigschef, Federica Mogherini, lørdag efter to dages uformelt EU-udenrigsministermøde i Amsterdam.

Tal fra Den Internationale Organisation for Migration (IOM) viser, at der alene i januar i år ankom over 62.000 flygtninge og migranter fra Tyrkiet til Grækenland, hvilket er en mangedobling af antallet i forhold til januar sidste år.

Ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) viser det, hvilket enormt pres EU-landene i øjeblikket er under.

- Vi skal se en markant opbremsning i flygtningestrømmen, hvis ikke vi skal stå i en situation, hvor EU-landene tyr til nationale løsninger, siger den danske udenrigsminister.

Kristian Jensen siger, at han tror på, at det er en god aftale, EU har indgået med Tyrkiet, og at den vil få sin virkning.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, der har deltaget i EU-mødet, har i Amsterdam bekræftet, at Tyrkiet vil leve op til sin del af aftalen med EU.

Samtidig afviser han, at der i år skulle være kommet flere flygtninge fra Tyrkiet til Grækenland end i samme periode sidste år.

- Det passer ikke. Det er desværre manipulation i medierne og i mange europæiske hovedstæder, siger Mevlüt Cavusoglu.

Dette år er der kommet meget færre flygtninge fra Tyrkiet til Grækenland, siger han.

/ritzau/

Deltag i debatten

 

Politik

24. august 2016

Rikke Karlsson nægter at have deltaget i formelle eller uformelle møder, sådan som Messerschmidts siger.

God karma

24. august 2016

En vaks nordjyde kom hjem og så, at der holdt en ulåst bil med trailer foran huset. Han ringede straks til politiet. Men før hundepatruljen kom, kom en anden mand løbende.

Frækt

24. august 2016

En mærkelig trend er blevet populær på sociale medier, hvor kvinder finder nye navne til deres bedste “veninde”.