EU vil tillade ny forlængelse af dansk grænsekontrol

Skrevet af admin

04/05/2016

Mest læste i dag

Danmark og fire andre EU-lande skal have lov til at forlænge deres interne grænsekontrol i Schengen med yderligere seks måneder.

Det foreslår EU-Kommissionen onsdag, efter at Danmark sammen med andre lande har skrevet til EU-Kommissionen og opfordret den til for første gang nogensinde at bruge en regel, der giver mulighed for nye forlængelser.

EU-Kommissionen kommer med sit forslag, fordi der stadig - trods store fremskridt - er alvorlige mangler i Grækenlands ydre grænsekontrol.

- De græske myndigheder har gjort en stor indsats, og der er virkelig sket fremskridt, siger EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans.

- Men der er stadig et betydeligt migrationspres på vores ydre grænser og et stort antal migranter i Grækenland. Derfor skal nogle interne grænsekontroller opretholdes, så længe der stadig er alvorlige mangler i håndteringen af de ydre grænser, siger han.

Det er de interne grænsekontroller udført af Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Østrig, som EU-Kommissionen foreslår forlænget i op til et halvt år.

For Danmarks vedkommende anbefaler EU-Kommissionen især, at kontrollen på den dansk-tyske grænse og i danske havne, hvor der anløber færger fra Tyskland, forlænges.

Sverige kan blandt andet forlænge grænsekontrollen på Øresundsbroen og i de svenske havne, og Norge kan forlænge grænsekontrollen i havne, hvor der anløber færger fra Danmark, Tyskland og Sverige, foreslår EU-Kommissionen.

Østrig kan forlænge kontrollen på grænserne mod Ungarn og Slovenien, mens Tyskland kan gøre det samme på grænsen til Østrig, hedder det i forslaget.

Den tyske grænsekontrol vil ramme loftet over forlængelser i næste uge, hvis ikke der bliver vedtaget en yderligere forlængelse ved at gribe til nye paragraffer.

Der skal et kvalificeret flertal i EU's ministerråd - de 28 medlemslande - til at vedtage, hvorvidt grænsekontrollen skal forlænges.

EU-Kommissionens mål er at få styr på de ydre grænser og derefter afskaffe alle interne grænsekontroller for at få Schengen-samarbejdet til at fungere normalt igen inden udgangen af året.

/ritzau/